Ћирилица Latinica
26.12.2023.
Друштво

Затиру српску баштину: Рушили као православно, обнављају као католичко

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

НАВОДНА намера Албанаца да обнове српску православну цркву у селу Горње Винарце код Косовске Митровице претворила се у још један у низу насртаја на српску културну и верску баштину у покрајини. Наиме, тзв. Министарство културе Косова навело је да је почело обнову ове цркве називајући је - католичком.

Оштар протест због овог чина, упутила је Епархија рашко-призренска, оцењујући да ово представља очигледну намеру косовских власти да цркве које су албански екстремисти рушили или оштећивали сада "обнављају" без икакве консултације са Српском православном црквом којој ти објекти припадају. Такође, намеравају и да мењају њихов идентитет, и поред постојећих историјских сведочанстава.

Даље, Епархија истиче да се не противи обнови својих светиња, од којих су још многе које су уништили албански екстремисти у периоду од 1998. до 1999. у рушевинама, али да се оштро противи коришћењу наводне обнове ради преузимања српске културне баштине и мењања идентитета у циљу историјског ревизионизма.

Иначе, овај верски објекат код Косовске Митровице, уврштен је под именом католичка црква у Горњем Винарцу у списак "споменика под заштитом Министарства културе у Приштини" из 2016.


Православна црква у селу Горње Винарце коју су Албанци прогласили католичком, постоји још од XИВ века, у селу које је тада било чисто српско, са 15 српских домова, што је забележено и у турском попису непосредно након османског освајања Косова и Метохије 1455. године, наводе из Епархије рашко произренске. У селу се не помиње присуство римокатоличке заједнице.

Да отимање српског културног блага има за циљ да избрише сваки траг српског постојања у покрајини, сматрају историчари који упозоравају да се оваквим потезима широм отварају врата за оснивање такозване косовске православне цркве, која би присвојила храмове и баштину СПЦ.

А да је то намера показују и бројни напади и "присвајања" српске културне баштине у последње две и по деценије. Списак је дугачак: на страници "Експлор Косова" манастир Грачаница означава се као албански храм, цркву Богородице Љевишке у Призрену називају католичком црквом Свете Петке. Албански сепаратисти упорно раде на томе да лажима обезбеде инострану подршку за преузимање Високих Дечана, Пећке патријаршије, Богородице Љевишке и Грачанице. Аљбин Курти је, приликом аудијенције код папе, употребио слике српског средњовековног наслеђа у сврху промоције косовског наслеђа... Албанци су у више наврата штампали памфлете о "историјском наслеђу Косова", у којима се говори о манастирима "византијско-косоварског стила" где су се молили "косоварско-албански хришћани", покушали су и да Дечане и Пећку патријаршију, који су уписани на Унескову листу, преименују у "косовске културне споменике"...

Да за све ово Албанци имају подршку са стране говори и податак да се у "Викиликс" депешама за Епархију рашко-призренску СПЦ користио амерички конструкт "косовска православна црква".

- Шта можете очекивати од народа који масовно руши сва српска гробља и друге трагове српског постојања у том средишњем делу Старе Србије - пита академик Славенко Терзић.

- Та врста неког савременог неонацизма потпуног уништавања свих трагова српског историјског живота у овом делу наше земље не изазива у Европи никакву осуду, а да не кажемо згражавање.

Академик Терзић истиче да су потпуно у праву они који сматрају да је крајњи циљ вођа албанске мањине на Косову и Метохији да етнички очисте ову нашу земљу што су иначе чинили и у XIX веку до 1912. године и током Другог светског рата и после рата све до деведесетих година XX века.

Огласило се и Министарство културе које наводи да проглашавање православне цркве у Горњем Винарцу на КиМ за "католичку", показује да циљ није само присвајање културног наслеђа, преотимање и уграђивање у темеље лажне државности, већ пре свега брисање трагова свега што је српско.

- Истовремено, реч је не само о фалсификовању културног порекла, што је чест случај у пројектима Приштине и такозваног Министарства културе Косова, већ и о физичком насиљу, имајући у виду да приштинске привремене институције самоуправе изводе радове на тој православној цркви без консултација са Епархијом рашко-призренском - наводи се у саопштењу министарства. - Насилници из Приштине настоје да лажном бригом за туђе покушају да уклоне и трагове постојања српске културе и вере поручују да Србија неће никада препустити своју баштину ни бестијалности отимања, ни забораву.

(Новости)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо