Ћирилица Latinica
17.05.2022.
Друштво

Канонско јединство на добробит православља

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве је јуче одобрио канонско јединство СПЦ с такозваном македонском православном црквом, односно „Охридском архиепископијом“.

Сабор је саопштио је да са „благодарношћу Господу и са радошћу“ поздравља прихватање општепризнатог канонског статуса, најшире могуће аутономије и пуне самосталности Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, додељен још 1959. године.

„Пошто су овим уклоњени разлози за прекид богослужбеног и канонског општења, изазвани једностраним проглашењем аутокефалности 1967. године, васпоставља се пуно литургијско и канонско општење“, наводи се у саопштењу Сабора који је „примио акт Светог Архијерејског Синода Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије“.

Успостављањем јединства на канонским основама и под условима важења канонског поретка на читавом подручју СПЦ, како се наводи, дијалог о будућем и евентуално коначном статусу епархија у Северној Македонији није само могућ, него је и целисходан, легитиман и реалан.

„У дијалогу о њиховом будућем и евентуално коначном канонском статусу СПЦ ће се руководити само и искључиво еклисиолошко-канонским и црквено-пастирским начелима, мерилима и нормама, не марећи за ‘реалполитичке, геополитичке, црквенополитичке’ и друге сличне датости или за једностране иницијативе и не подлежући ничијим утицајима или притисцима“, саопштава Сабор СПЦ.

Сабор нема намеру да после решавања статуса, како каже, условљава нову сестринску Цркву ограничавајућим клаузулама у погледу опсега њене јурисдикције у матичној земљи и у дијаспори, уз препоруку истој да питање свог званичног назива реши у непосредном братском дијалогу са јелинофоним и осталим помесним православним Црквама, закључује се у саопштењу.

Српска православна црква је учинила велики и храбар потез, након 55 година раскола дала је прилику Цркви у Северној Македонији да се врати у канонско и литургијско јединство са својом мајком црквом СПЦ, самим тим и са свим осталим помесним православним црквама, истакао је за ИН4С проф. др Јован Јањић.

„Одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ цркви у Северној Македонији поново се даје најшира аутономија, каква је дата још 1955. године, а што је тадашња расколничка црквена организација у Македонији злоупотребила под утицајем комунистичких државних власти. Иако није било услова захтевали су и неканонски прогласили „аутокефалност“ 1967. године. То је био разлог да СПЦ прекине општење са тако формираном „Македонском православном црквом“, која је саму себе издвојила из канонског поретка Православне цркве. Сви досадашњи покушаји канонске цркве са седиштем у Београду да се отклони раскол били су безуспешни. Последњих дана вођени су разговори Светог архијерејског синода СПЦ на челу са Патријархом Порфиријем и са представницима МПЦ. Разговори су били у духу братске љубави. Са обе стране исказана је жеља да се поново успостави канонско јединство“, истакао је проф. Јањић.

Проф. др Јован Јањић
Надаље, подсећа он, Када је члан Светог архијерејског синода СПЦ, епископ Фотије, на Ђурђевдан ове године, обзнанио да као резултат тих плодоносних разговора може бити тај да се већ кроз неколико дана на заседању највишег тела – Светог архијерејског сабора, прихвати договор и донесе одлука о успостављању канонског или литургијског јединства са до тада расколничком црквом у северној Македонији, Синод Цариградске патријаршије панично је реаговао и он неканонски доноси „одлуку“ о литургијском јединству са црквом у границама Северне Македоније.

„Не тај начин Цариградска патријаршија хтела је да створи привид како она тобоже има ексклузивно право да доноси кључне одлуке у православном свету. Њена одлука је неканонска и она не би могла да заживи и да буде прихваћена бар од већине православних цркава у свету. Одлуком СПЦ показује се ништавност одлуке синода Цариградске патријаршије. Одлука СПЦ је на канонима заснована и, уверен сам, уколико при постигнутом споразуму остане јерархија у северној Македонији, да ће она (одлука) бити прихваћена од свих православних цркава у свету“, каже проф. Јањић.

С обзиром на очигледно уплитање политике и у црквене послове из светских центара моћи који би да уређују свет по својим мерилима, додаје он, могуће је да ће доћи до притисака на јерархију у Северној Македонији да поново одустане од постигнутог споразума и да не прихвати одлуку највишег тела СПЦ.

„Уколико би тако било она би наставила да буде у расколу, а њен статус и повратак у заједницу православних цркава и народа могућ је само посредством цркве мајке – СПЦ, а не преко било кога другога“, закључио је проф. Јањић у разговору за наш порталу, коментаришући на крају и да би евентуално протеривање руских монаха са Свете Горе од стране цариградске патријаршије недвосмислено представљало акт супротан начелима цркве православне, акт неправде, насиља и недостатка љубави.

„Тим чином Цариградска патријаршија, односно људи који одлучују у њено име, учинила би још један велики корак у изопштењу себе из једне, свете, саборне и апостолске Цркве“, рекао је проф. Јањић.

www.in4s.net 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо