Ћирилица Latinica
29.01.2024.
Друштво

Лучић: Приштина да обустави поступак против МТС-а

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Генерални директор Телеком Србија Владимир Лучић поручио је данас из Приштине, где ће током дана имати разговоре са амбасадорима САД и ЕУ, да очекује да међународна заједница утиче на то да Агенција за заштиту конкуренције обустави поступак против МТС-а до даљег и да ова компанија добије трећу лиценцу, преноси Косово онлајн.

Агенција Косова за заштиту конкуренције (АКК) казнила је предузеćе МТС - огранак Телекома на Косову, новчаном казном од преко 1,5 милиона евра за наводно незаконито преузимање кабловског оператера, што је и разлог данашњих састанака представника МТС-а и међународне заједнице у Приштни. Лучић додаје да ће се наредног понедељка састати и са амбасадором Велике Британије.

„Ми смо покренули судски спор и тражимо од Агенције за заштиту конкуренције да обустави поступак до даљег, док се не реши судски спор и да се нама коначно да трећа лиценца“, рекао је Лучић.

Истакао је да жели да укаже да Агенција за заштиту конкуренције не поштује ни локалне законе.

„Иза тога се не крије само та новчана казна, него покушај да се та четири кабловска оператера, које смо ми спојили 2019. године, да се изврши ревизија по новом закону који су они намерно променили баш због нас. Желимо да укажемо да Агенција за заштиту конкуренције не поштује ни локалне законе, да се закони тумаче када је реч о српској компанији на један начин, када је реч о другим компанијама потпуно на други начин“, рекао је Лучић.

Циљ је, истакао је, да се додатно помогне ћерки компанији која послује на Косову да се тај притисак који врши приштинска администрација реши.

„Сами сте били сведоци тог покушаја у августу да се искључи наша компанија који смо успели уз подршку међународне заједнице успешно да решимо, међутим, притисак се и даље наставља. Наравно, више свесни да не могу да искључе нашу компанију они пробају да ограниче нашу компанију и да јој отежају рад“, рекао је Лучић.

Истакао је да је МТС тражио изузеће директора Агенција Косова за заштиту конкуренције.

„Надам се да међународна заједница која добро зна колико је битно да Агенција за заштиту конкуренције треба да буде независна, да ће стати на нашу страну и да ће решити овај проблем“, рекао је Лучић, додајући да је недопустиво застрашивање радника МТС-а.

„Ми смо у децембру имали случај када је једна обична комисија Агенције за телекомуникацију упала са полицијом са дугим цевима у наш центар у Звечану и остали неколико сати. То је класично застрашивање радника и није виђено у европској пракси“, рекао је Лучић, а преноси Косово онлајн.

„Ако они дозволе да приштинска администрација на овај начин тумачи законе који су они донели, спречавајући највећу српску компанију да овде послује, а зна се колико смо ми битни, не само зато што имамо 250 запослених, него што пружамо интернет за 30.000 домаћинстава и телевизију. Онда шта друго да очекују неке друге српске компаније и надам се да ће међународна заједница разумети и да ћемо коначно решити тај проблем“, рекао је Лучић.

Истакао је да такође МТС покушава да реши проблем треће лиценце.

„Ви знате да ми имамо ту привремену дозволу, да је тендер за трећу лиценцу требао да буде већ расписан давно али није зато што се зна да ћемо ми победити. Ми већ имамо проблем мобилне телефоније, ми имамо ограничен број базних станица. Чак и у српским деловима грађани осећају то“, рекао је Лучић.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо