Ћирилица Latinica
06.01.2024.
Друштво

Ране су их ојачале: Стефан и Милош поново данас били по бадњаке

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Стефан и Милош Стојановић из Готовуше у општини Штрпце, који су пре годину дана рањени када су се враћали кући из сече бадњака, поново су отишли по бадњак.

Подсетимо, на њих је на Бадњи дан, 6. јануара 2023. године, из возила пуцао припадник тзв. косовских безбедносних снага Азем Куртај. Један је рањен у шаку, док је други задобио прострелну рану рамена.

„Наша деца су хвала Богу добро. И Милош и Стефан су јутрос са градоначелником Далибором Јевтићем отишли поново по бадњак“, каже годину дана касније за „Новости“ Зорица Стојановић, мајка двадесетједногодишњег Милоша.

Она појашњава да је данашњи дан подсећа на тај немио догађај и истиче да никада више не може да буде исто, нити се Срби из Штрпца осећају исто као пре тог напада на децу. Стефан Стојановић је свима честитао празник и рекао да упркос свему желе да проведу празник како доликује и по свим обичајима.

Поруку за окупљене имао је и Милош Стојановић, преноси Танјуг.

„И поред тога што се догодило прошле године, ево опет и ја и Стефан смо дошли по бадњак. Ипак је ово наш најрадоснији празник и ми ћемо га да прославимо како доликује„, рекао је Милош.

И овог Божића Срби на КиМ се осећају незаштићено

Припадник тзв. КБС Азем Куртај, који је из пиштоља ранио Стефана и његовог рођака Милоша, одлуком Суда у Урошевцу пуштен је да се брани са слободе. Последње рочиште одржано је још 16. марта прошле године, а предмет се сада налази пред Апелационим судом.

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић изјавио је на годишњицу напада на двојицу младих Срба, да нема одустајања ни од живота, ни од опстанка српског народа на просторима Косова и Метохије.

Он је навео да се и за овај Божић Срби у Штрпцу и на Косову и Метохији као народ осећају незаштићено у правном смислу, јер некажњавање Албанца који је пуцао на Стефана и Милоша указује и довољно описује ситуацију у којој као народ живи.
Током сече бадњака у Штрпцу, Јевтић је пожелео окупљенима срећно Бадње јутро и Бадњи дан и рекао да су сви данас дошли по бадњак са жељом да пошаљу поруку.

„Порука је да је живот победио и на овај велики празник, без обзира на оно што нам се догодило, пре свега оно што се догодило Стефану и Милошу и њиховим породицама прошле године, оно што је на све нас оставило велики траг. Ми смо одлучни у намери да овде останемо и да живимо у миру. Желимо да будемо своји на своме и да живимо у миру са свима“, истакао је Јевтић.

Градоначелник Штрпца рекао је да сада има више разлога за славље и да су лоша времена иза нас.

„Са друге стране, славићемо и чињеницу да је прва беба која је рођена ове године управо из наше општине, управо из Готовуше. Дакле, прва беба која је рођена на простору Косова и Метохије је беба која је рођена у породици Јовановић из села Готовуше и мислим да то није случајно. Обзиром на све оно што нам се дешавало и прошле године и годинама уназад, ову годину започињемо на један лепши начин и ја желим да верујем да ће тако бити и током целе ове године и наредних година„, изјавио је Јевтић.

Сечи бадњака у Штрпцу учествовали су играчи ватерполо клуба „Ташмајдан“ из Београда на челу са Николом Рађеном.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо