Ћирилица Latinica
28.08.2022.
Друштво

У ђаковичком манастиру обележена храмовна слава

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У манастиру Успења Пресвете Богородице, у Српској улици у Ђаковици данас је свечано  обележена  храмовна слава. Игуманију Теоктисту, монахињу Јоаникију и Васку Перић које су до пре годину дана (и повратка Драгице Гашић) биле једини српски становници града под Чабратом, обрадовали су верници из општина у окружењу који су присуствовали слави, будући да расељеним Ђаковичанима није било безбедно ни ове године да у већем броју и организовано дођу у своју светињу и своју општину.

Након Свете литургије приређен је свечани ручак поводом славе Успење Пресвете Богородице који је уприличила Слађана Благојевић са породицом, која је била овогодишњи домаћин славе. Колач за наредну годину преузели су млађана браћа Душан и Стефан Јовановић и Јован Стефановић, из ђаковичких породица, који живе у северном делу Косовске Митровице. 

У Ђаковици је до јуна 1999. године живело 12.000 Срба. Некадашња црква а данас манастир Успења Пресвете Богородице била је спаљена у мартовском погрому албанских терориста 2004.године, а након осам година обновљена ангажманом владике рашко-призренског Теодосија.  У Ђаковици је 1999. срушена и очишћена са лица земље и велелепна црва Свете Тројице која је красила градски парк у центру града, а на њеном месту "изникао" је споменик Мајке Терезе, и то стање је непромењено. Срушена је и гробљанска црква Светог Кнеза Лазара у насељу Пискоти, која такође није обновљена. 

 

 

 

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо