Ћирилица Latinica
22.12.2023.
Хроника

Лажни сведоци Ељшани и Гецај по директиви оптужују Бајровића за ратни злочин

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Из Удружења грађана "Мир за Косово" саопштили су данас да су пре два дана у Основном суду у Приштини на суђењу Екрему Бајровићу из Бара, који се терети за ратни злочин у Ђураковцу код Истока почињен 1999. године, исказ дали лажни сведоци Агим Гецај и Наим Ељшани који су наводно препознали оптуженог.

Из ове организације су нагласили да је Бајровић познати хуманиста и доброчинитељ, те да нема никакву мрљу у полицијској каријери и животу, те да му се суди само зато што је, како су рекли, заштиту својих имовинских права тражио пред судовима на Косову и доказао власништво над претходно узурпираном имовином која је била и фалсификована на његову штету.

Бајровић је, кажу из исте организације, и након рата непрекидно долазио у родну Пећ и на цело Косово, и никада до момента монтираног хапшења у октобру прошле године није имао ни најмањи проблем.

Подсјетимо, прекјуче је пред судом у Приштини наводни сведок Адем Гецај казао да је Екрем Бајровић, бивши припадник српских снага коме се суди за ратне злочине над косовским Албанцима 1999. године, био присутан када су цивилне жртве нападнуте.

Адем Гецај, на је на рочишту  показао фотографију на којој носи окрвављену одјећу. 

Сведок Наим Елшани рекао је пред Основним судом у Приштини да је видео Екрема Бајровића, бившег припадника српских снага којем се суди за ратне злочине над Албанцима у општини Исток, када се догодио напад на цивиле у мају 1999. године.

„Видео сам Екрема Бајровића неколико секунди близу врата мог дворишта. То је био тренутак када сам га видео а јако добро сам га познавао. Био је наоружан АК-47, добро се тога сећам”, рекао је Елшани суду.

Додао је да му је још један од нападача који је носио секиру и нож претио.

„Рекао нам је на албанском: Одсећи ћу вам главу ако нађем нешто у вашим џеповима.’Колико сам могао да га идентификујем, он је био парамилитарац”, навео је Елшани.

Истакао је да се у једном тренутку онесвестио и лежао на земљи неколико сати.

„Када сам се освестио, видео сам да сам бачен на лешеве. Чуо сам неке гласове и осетио покрете, али око пола сата се нисам усуђивао да се помакнем. Рекао сам себи: ‘Боже, склони ме од ових лешева’. Било је страшно. На мени је био леш”, испричао је он.

Адем Гецај, показујући суду стару фотографију на којој носи јакну окрвављену од повреда рекао је да  да му их је нанео Бајровић.

„Рекао сам вам да ћемо се кад-тад видети… Ја сам његова директна жртва”, казао је Гецај, показујући на оптуженог док је држао фотографију.

Међутим, није прецизирано да ли је Гецај задобио повреде током рата или у неком претходном инциденту.

Бајровић, који има држављанство Црне Горе, је оптужен да је током рата 1988-89. учествовао у убиству, премлаћивању, хапшењу, мучењу и нехуманом поступању према цивилима. У октобру ове године се изјаснио да није крив по оптужници.

Он је, како се наводи, злочине починио као припадник српских полицијских и војних снага, појединачно и у сарадњи са другим лицима.

У оптужници се наводи да су у селу Стародворане 8. маја 1999. године припадници српских полицијских и војних снага, међу којима је био и Бајровић, зауставили колону албанских цивила који су бежали према Албанији.

Додаје се да су мушкарци одвојени од групе и да им је одузет новац и друге драгоцености. Затим су стављени у двориште једне куће и поређани са подигнутим рукама, окренути према зиду. Припадници српских снага су их потом физички напали.

Током премлаћивања, мушкарци су исмијавани питањем: „Гдје је НАТО?” и „Где је ОВК (Ослободилачка војска Косова)?“, наводи се у оптужници.

У њој се каже да су мушкарци потом уведени у кућу у којој је убијено најмање 16 њих, док је само један преживео.

Бајровић је такође оптужен да је 7. маја 1999. године у истом селу учествовао у хапшењу, отмици и малтретирању 84 албанска цивила, који су претходно издвојени из колоне која је бежала. Њима је, како се наводи у оптужници, одузет сав новац и драгоцености.

Одведени су у бар у селу Ђураковац, где су малтретирани и мучени.

Према оптужници, Бајровић је предводио насиље и ударио једну од жртава кундаком митраљеза.

Цивили су потом пребачени у локалну полицијску станицу, где су мучени и где су им упућиване претње смрћу, при чему су задобили тешке телесне повреде и трауме, стоји у оптужници.

Бајровићев адвокат Љубомир Пантовић изјавио је  да одбрана не пориче да су у Стародворану почињени злочини, али да спори да је оптужени у томе учествовао. „Никако не сумњам да је било убистава локалних Албанаца 30. маја 1999. године, али нема доказа да је Екрем Бајровић био део тих злочина“, навео је Пантовић.

Према бројним изворима и тврдањама оних који познају Бајровића, реч је о изузетно узорном човјеку и становнику Бара. Комшије, познаници и неки мировни активисти који су упућени у случај са оптужницом против њега, са огорчењем осуђују по свој прилици монтиране и како су убеђени, измишљене оптужбе на његов рачун. Узгред, Бајровић је тежак дијабетичар и срчани болесник, што његово неосновано хапшење додатно усложњава.

И. Томић

Фото: БИРН

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо