Ћирилица Latinica
20.12.2023.
Хроника

Штанцују лажне оптужнице као на траци

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Пред тзв. Основним судом у Приштини данас је настављено сушење Екрему Бајровићу, настањеном у Бару (Црна Гора), који је ухапшен у Пећи по оптужници за учешће у ратним злочинима на КиМ.

Случај исрпед Специјалног косовског тужилаштва води води специјални тужилац Иљир Морина из Одељења за ратне злочине.

У судници се појавило 10 сведока који ће сведочити у овом случају, али ће због недостатка времена већина њих поново бити позвана наредних дана.

„Данас смо овде да тражимо правду за 16 особа албанске националности које је српска полиција убила 08.05.1999. године, за које је одговоран и оптужени Екрем Бајровиц́ који је учествовао у стрељању ових жртава“, рекао је Иљир Морина.

Поподне ће сведочити само сведок Наим Ељшани.

Иначе, окривљени Екрем Бајровић се сумњичи да је у периоду 1998-1999.године у Општини Исток, за време рата на Косову и Метохији, у саизвршилаштву са још неидентификованим лицима, у својству полицајца у Полицијској станици у Ђураковцу, озбиљно нарушио правила међународног права током рата против цивилног становништва и њихове имовине.

Наиме, како пише РТК, 08.05.1999.године у селу Сарадран нападнут је конвој цивилног становништва који се кретао из Општине Исток у правцу општине Клина, а када су стигли до села, зауставили су их српске полицијске и војне снаге, међу којима је био и осумњичени Екрем Бајровиц́, тако што су прво опљачкали цивиле, а затим одвојили мушкарце од жена, а потом их напали и убили око 18 цивила албанске националности.

Бајровић је раније казао да негира целу оптужницу, наводећи да никада није починио никакав прекрашј а камоли злочин.

Осим Бајровића који је од јуна 199.године до хапшења у октобру прошле године живео у Бару, Специјално тужилаштво из Приштине за наводне ратне злочине терети још један број лица са КиМ који се тренутно налазе у Црној Гори. Међу њима су Љ.Г. и Ж.В. из Ђаковице и М.В. из Пећи.

Ж.В., настањен у Бару  и М.М. који живи у Беранама су недавно ухапшени по Интерполовој потерници, али је сада већ бивши министар правде Црне Горе Марко Ковач одбио њихово изручење.

Ипак, потернице су и даље на снази, а занимљиво је да је у међувремену за ову двојицу људи подигнута још једна оптужница, овога пута за наводни ратни криминал. Готово је извесно да је ово урађено како би правосуђе тзв. Косова дошло до њих по сваку цену, а нарочито су томе отворена врата недавно усаглашеним договором министра правде Црне Горе Андреја Миловића и тзв. амбасадорке Косова у Подгорици Ариане Жерка Хоџа да се потпише споразум којим ће се обострано изручивати грађани КиМ и Црне Горе које гони косовско односно црногорско правосуђе.

И.Томић

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо