Ћирилица Latinica
17.05.2022.
Политика

(ВИДЕО) Срби у Метохији овацијама поздравили Мандића и Кнежевића: "Ви сте понос нашег рода!"

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Колику популарност лидери Срба из Црне Горе уживају међу косовско-метохијским Србима најбоље је посведочила прослава месне славе Светог пророка Јеремије минуле суботе у енклави Гораждевац код Пећи.

Када су челници Демократског фронта - Андрија Мандић и Милан Кнежевић, позвани да преузму Златне плакете Метохије које им је уручила српска Општина Пећ за допринос борби за очување Космета у саставу Србије, читава сала устала је на ноге да их вишеминутним аплаузом поздрави и тако им захвали за све што чине дуги низ година у циљу одбране српских националних интереса, стављајући увек у први план значај Косова и Метохије као највише духовне и историјске вредности народа коме припадају.

Никада присуство неког политичара није изазвало толику позорност у овом крају као долазак челника ДФ-а који су посетили и локалну цркву и овогодишње домаћине славе, где је на стотине људи желело да се са њима фотографише.

Најзначајније признање Општине Пећ "Златну плакету Метохије" Мандићу и Кнежевићу је уручио Милош Димитријевић, председник те општине која делује у српском систему, наводећи да је то минимум онога што двојица српских лидера из Црне Горе заслужују за немерљиви допринос у борби за очување покрајине у саставу Србије.

Примајући признање, Андрија Мандић је казао да има трему "јер сам на месту где је поникао српски народ".

"Заједно са својим пријатељима и саборцима, учили смо од најбољих Срба, какви су некад били Црногорци. Учили смо из најбољих српских дјела као што је "Горски вијенац". 

"Гледао сам, како у времену у коме живим, потомци многих Срба из Црне Горе постају нешто друго. Неће да буду Срби као њихови преци. Хоће да помажу оне који су непријатељи српског народа, и у многим приликама када се образ лако губи, хоће да изгубе образ, подржавајући оне који раде против српског националног интереса", истакао је Мандић за бином и додао:

"Сви знају да косовски завет повезује све Србе од Чикага до Аустралије, од Владивостока до најудаљеније тачке на Западу. Црна Гора као држава настала је на косовском завету, а Његош је кроз "Горски вијенац" и кроз све што је радио, управо дао задње обрисе српског националног идентитета, не само Црне Горе, него читавог српског народа. Ви овде знате да нема ниједне фамилије у Црној Гори која не вуче бар на неки начин корене са Косова и Метохије, и ја овде у Метохији просто осетим тај неки додир са нашим прецима. Осетим додир са великом историјом српског народа. И данас када је најтеже, посебно вама овде у Гораждевцу и Метохији, треба да знате да постоји најважнија адреса која повезује сваког Србина, која надилази сваку границу, а то је адреса архиепископа пећког и патријарха српског. То је та личност око које се овог тренутка сви Срби сабирају. А, даће Бог, да ми наше националне тежње и националне идеале остваримо. И Миланови (Кнежевића, прим.ред) и моји преци су овде били 1912.године када се ослобађало Косово и Метохија, и носе медаље Освећеног Косова. Једино ми је жао што нису овде данас са вама они наши рођаци из Црне Горе који су у Скупштини гласали против вас, а који су ваше крви и вашег језика.

Колико сам ја данас срећан што вас гледам у очи, мислим да би се многи од њих стидели.Позваћемо их у парламенту да дођу овде и објасне вам, зашто су издали и себе и вас и своје претке, издали српство и СПЦ. Никад није касно да се врате. Нека се покају и нека се врате, нека буду са својом браћом" - поручио је Мандић, више пута прекидан бурним аплаузима.

Милан Кнежевић је примајући признање казао да се никада није осећао тако узбуђено.

"Као што се ви борите за опстанак на нашој светој земљи - Косову и Метохији, тако смо се и ми нашли у једном геополитичком апсурду, да дојучерашња наша браћа гледају у своју браћу тражећи у нама издајнике и антидржавне елементе, јер је данас постало модерно да Црногорац значи бити анти-Србин, казао је Кнежевић, па наставио:

"Ми смо на таласу литија 30.августа 2020, на таласу отпора и борбе за очување наше Српске православне цркве у Црној Гори остварили величанствену победу.Али, верујте, данас на дан Светог пророка Јеремије, та се победа не може мерити чашћу коју сте указали Андрији Мандићу и мени. Ово је моја највећа и политичка и људска победа и много сам захвалан на томе" - речи су Кнежевића.

Он је, обраћајући се Србима у Гораждевцу потом додао и следеће:

"Нисмо ми урадили ништа посебно, то је била наша људска и политичка обавеза" Да станемо испред а не иза свог народа. Ви сте урадили нешто посебно за српски народ. И то ће за век и векова остати изнад сваке политике, политиканства и пролазности. Можда сте у овим геополитичким формулација и даље привремени орган, али сте трајна душа српског народа и у Црној Гори и у Србији, и где год се може чути иједна српска реч на овом земаљском шару, и због тога смо вам захвални. Ви сте били мотивација у нашој борби. И деведесетих година, посебно 1999-те, и оних страдалничких гидина после 1999.године".

Кнежевић је казао и да је тешко  бити Србин у Црној Гори, али је, како је нагласио, најтеже  бити Србин на Косову и Метохији.

"Ова плакета је подједнако ваша као што је и моја,јер ви чувате Косово и Метохију, и због тога смо вам неизмерно захвални.

Преживели смо Османлије, Аустроугаре, фашисте, балисте, преживећемо и нови светски поредак и уједињени поред наше пећаршије захвалити Богу што ћемо поново бити сви заједно" - казао је Кнежевић, такође више пута бурно испраћен аплаузима препуне сале у Гораждевцу.

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо