Ћирилица Latinica
09.11.2023.
Политика

Срби на Космету огорчени што СНС рехабилитује компромитованог Ракића

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

ПИШЕ: Ивана Милић

Вест од пре неколико дана да се доскорашњи председник Српске листе Горан Ракић налази на високом 27. месту изборне листе "АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - Србија не сме да стане" коју је РИК порогласила као прву пријављену за парламентарне изборе у Србији, најблаже речено - разбеснела је већину Срба на Косову и Метохији.

Судећи по реакцијама људи на улици, у непосредној комуникацији, и посебно на друштвеним мрежама, без наричитог напора се закључује да је Ракић далеко најнепопуларнији политичар међу српским становништвом у покрајини.

Осим оптужби грађана за штетно вођење политике у односу на српске националне интересе,  како се може чути и прочитати, Ракићу  се спочитава сумњиво стечено високо образовање, лоше владање граматиком српског језика, (не) елоквентност, али и много тога још.

Недавним персоналним променама на челу Српске листе , нарочито на северу КиМ, за тренутак је, могло се рећи, донекле рехабилитована ова политичка странка у очима покрајинских Срба. Ипак, то расположење покварила је одлука Српске напредне странке да пропалог и међу народом одбаченог политичара опскурних карактеристика, кандидује за посланика на изборима који ће се одржати 17.децембра, и то "у сигурном пролазу".

Други кандидати са Космета на истој листи, изузев досадашње посланице Данијеле Вујичић која је на 42. месту на листи СНС-а, мање су познатој јавности.  

 На 82. месту исте листе је Дејан Гурешић. Он је некадашњи председник Скупштине општине Северна Митровица у косовском систему, а актуелни је  декан Природно-математичког факултета у Косовској Митровици.

На 98. месту на листи је једина кандидаткиња са пребивалиштем јужно од Ибра – у Грачаници, Соња Илић, лекарка из Грачанице.

У међувремену, Републичка изборна комисија потврдила је  и листу кандидата за народне посланике колације СПС, Јединствена Србија и „Зелени Србије“, под називом „Ивица Дачић – Премијер Србије“.

На њој се такође налази 250 кандидата, међу којима су и они са пребивалиштем на територији Косова.

Четврта на листи је Снежана Пауновић, дипломирани економиста са пребивалиштем у Пећи, која је у више мандата обављала функцију посланице, док је на ово место први пут изабрана 2013. године. Пауновићева живи у Београду, без обзира на формално пребивалиште.

На 72. позицији на листи кандидата налази се Срђан Васић, за којег се наводи да је инжењер електротехнике са пребивалиштем у Приштини.

На листи Ивице Дачића као 102. је кандидат Милош Димитријевић, доскорашњи председник Привременог органа општине Пећ.

На 172. месту испред СПС-а, налази се Далибор Милуновић, дипломирани правник са пребивалиштем у Лепосавићу и члан ПО Општине Лепсавић.

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо