Ћирилица Latinica
31.10.2023.
Политика

Амерички амбасадор у Приштини: Формирање ЗСО важније од потписивања споразума

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Амбасадор САД на Косову Џефри Ховенијер поручио је да је, иако цени спремност косовског премијера Аљбина Куртија да потпише споразум са Србијом – потписивање споразума далеко мање важно од испуњавања обавеза, пренео је Репортери.

"Из наше перспективе, иако признајемо интерес премијера Куртија да има потпис, мислимо да је то далеко мање важно од тога да се иде напред, уз пуну и потпуну имплементацију свих обавеза из споразума од обе стране. Могу вам дати спискове других споразума који нису нужно потписани, али су правно обавезујући. САД и ЕУ верују да су Основни споразум и имплементациони анекс правно обавезујући“, рекао је Ховенијер за Канал 10.

Када је реч о изјави председника Србије Александра Вучића да Србија неће признати Косово, Ховенијер је истакао:

"Могу да кажем да у овом тренутку верујемо председнику Србије када каже да није спреман на то".

Он је назначио и да САД у потпуности подржавају европски предлог за формирање Заједнице општина са српском већином, који је Куртију представила дипломатска петорка, 21. октобра, те да су на „истој линији“ са Француском, Немачком и Италијом по питању нацрта статута ЗСО.

"У недавној изјави, председник Француске, канцелар Немачке и премијерка Италије описали су нацрт статута – који у потпуности одобравају и, додаћу, и САД га у потпуности подржавају – као ’савремени европски начин за решавање осетљивог питања заштите мањина у складу са најбољим европским праксама и стандардима у оквиру параметара које су стране поставиле’. Слажемо се са овим“, рекао је Ховенијер.

Навео је и да је ЗСО обавеза Косова, али да САД разумеју и прихватају да Заједница општина са српском већином „мора бити ограничена на одређене начине“.

Према његовим речима, ЗСО треба да буде основана у складу са косовским уставом и да буде у складу са ставом који су САД изнеле преко Дерека Шолета и Габријела Ескобара.

Додао је да у оквиру нацрта постоје модалитети који омогућавају Уставном суду да га усвоји.

"Последња тачка - да ли је то у складу са Уставом? Верујемо да јесте. У нацрту статута постоје модалитети да би Уставни суд могао да одобри и ту одлуку”, рекао је Ховенијер.

Како каже, предложеним нацртом статута ЗСО „избегава се још један ентитет сличан Републици Српској“ на Косову.

Амерички амбасадор је, говорећи о улози САД у дијалогу, рекао да је на крају тог процеса - интеграција Косова у европске и евроатлантске структуре.

"То би требало да буде процес који води Европској унији и обезбеђује да сви аранжмани, реформе и процеси буду у складу са европским стандардима“, рекао је он.

Поручио је да је судбина Косова да буде део ЕУ, а не „51. држава САД“.

"Стога је прикладно да Европска унија буде главна за ово, уз изузетно снажну нашу подршку и тако је и даље“, рекао је Ховенијер.

Додао је и да САД нису неутралне.

"Нисмо неутрални. Одлуку смо донели 2008. Ми подржавамо Косово као независну демократску, суверену државу. Понекад то упоредим као део овог процеса са гледањем фудбалске утакмице, где већ можете да знате коначан резултат на семафору, знате како се меч завршава, знате шта ће се десити на крају”, рекао је Ховенијер.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо