Ћирилица Latinica
14.09.2023.
Политика

Вучић из Брисела: Одговорно се односимо, бринем за Србе на КиМ

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је су разговори у Бриселу трајали пет сати и да је он, између осталог, посебно гоорио о повлачењу специјалних косовских снага са севера.
Вучић је одговарајући на питања новинара додао да су разне теме биле на столу током састанка.

"Ми у ових пет сати раговора, морате да разумете не можемо да разговарамо о свему , они разговарају са мном, па разговарају са Куртијем, па нас двојица, па они су опет разговарали са Куријем, па са мном. Ја сам им донео све оно што се дешавало од 3. јуна од заједничке изјаве свих чланица ЕУ", рекао је Вучић.

Додао је да он није у Бриселу зато сто му је потребна изборна кампања.

"Моје емоције су такве да сам пре свега забринут. Нисам незадовољан, помало сам задовљан што је Србија показала своју одговорност, конструктивност и жељу да приступа компромисним решењима, која нису ружна, већ пристојна реч", рекао је Вучић.

Додао је да је после свега што је чуо још забринутији за српски народ на Косову и да очекује реакцију ЕУ за кратко време.

Подсетио је да је да су у Лепосавићу и Зубином Потоку баш на данашњи дан одборници странке Аљбина Куртија донели одлуку да приступе Асоцијацији косовских општина.

"То је циркуска представа, то је веома лоше , а ви албански новинари који добро знате како сте мислили или како сте се осећали пре 20 година, да сада мислите да је ово у реду и да је нормално не иде. Можете на папир да ставите шта хоћете и на тараби свашта пише. Лепосавић ће да припада Заједници српских општина као и и Зубин Поток, Северна Митровица и Звечан у складу са Бриселским споразумом", подвукао је Вучић.

Истакао је ће увек морати да се разговара и да ће медији од њега увек ће чути одговор ко је заслужан и ко је одговоран за оно што мора да се догоди.

"За нас је важно, то сам сигуран да ми морамо да наставимо да разговарамо", истакао је.

Упитан о новим мерама ЕУ против Приштине Вучић је рекао:

"Ја нисам Аљбин Курти који говори да треба да употребите бич против Србије, ја то не желим ни албанском становништву на Косову, нити било коме другом, то није мој принцип."

Вучић је додао да не напада оне који не могу да се бране и да су нове мере питање за ЕУ.

"Срећан сам што сам таква звезда у Приштини и могу да одговорим на сва питања. Учим многе језике, али албански још не знам", рекао је Вучић.

На питање репортера Косова онлајн за коментар на речи шефа спољнополитичког одбора посланичке групе Алтернатива за Немачку Петра Бистрона који је критиковао председника Одбора за спољне послове Бундестага Михаела Рота, Вучић је казао да неће из пристојности о томе да говори у овом тренутку, али да ће бити прилике.

"Све то сто је радио било је уперено против дијалога и на многе начине против Србије", рекао је Вучић.

Поновио је да ће све општине са српском већином и четири северне и још шест бити део Заједнице српских општина.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо