Ћирилица Latinica
26.10.2023.
Политика

Вучић из Брисела: Узалуд притисци, КиМ не може у УН, нема ништа од признања

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Говорили смо на састанцима о свим кључним темама, и Србија је јасно рекла да жели да се примене сви споразуми који су потписани. Увек смо само једну ствар истицали, оно што понављамо 10 година, то је да Србија не може да прихвати чланство тзв. Косова у УН, нити независност тзв. Косова - рекао је председник Србије о данашњим разговорима у Бриселу.

Александар Вучић је додао  "да је папир који смо примили 21. октобра добра основа за наставак преговора и каже да смо изразили резерву према чланству КиМ у УН".

"Ми смо спремни за формирање ЗСО, у складу са предлозима које смо добили, али чини ми се да је данас свима јасно без обзира на све трикове, али није питање потписа, већ спровођења онога што је потписано и у међувремену договорено"- казао је он.

Вучић каже да је неопходно да се постигне напредак, и да ће свима у Европи бити јасно ко кочи напредак.

Одговарајући на питања новинара, он каже да папир који смо примили 21. октобра односи на формирање ЗСО.

"Не могу да причам о детаљима, нигде ниједан детаљ није процурео. Такав је договор био" - рекао је он.

Истиче да смо близу договора са Приштином око енергетике.

"Сутра Електросевер има састанак у Скопљу. Ми радимо по том питању и трудимо се да се понашамо на одговоран начин. За нас је важно да из принципа потписаних 2015. године Србија може да финансира различите активности, попут школства и здравства, а знате колико ометања постоји по тим питањима од стране Приштине" - истакао је Вучић.

Председник каже да је тешко водити разговоре са онима који су одавно донели одлуку да признају независност тзв. Косова.

"Кад год се позовете на Повељу УН, на Резолуције УН, као што видите у случају Израела и Палестине, сви се позивају на УН. Али када је у питању Србија, онда хоће да се склоне од УН и Повеље УН. Зато је позиција Србије тешка, и не мислим да ће бити лакше у будућности. Борићемо се за опстанак, чувамо Резолуцију 1244 и поштујемо међународно право" - рекао је он.

Нико није поменуо санкције Србији, чујем да су их други помињали, рекао је председник.

"Када је неко озбиљан не може да доноси одлуке у име ЕУ или САД. Никада мене нисте чули да позивам на увођење санкција против Приштине или Сарајева. Никада то нисам радио. Прво, зато што сам пристојан човек. А са друге стране, када се доносе одлуке о санкцијама, онда се улази у једну лошу атмосферу из које се не излази лако" - казао је Вучић.

Страном новинару који је почео да виче током обраћања новинара, председник је рекао да нема потребе да повисује тон.

"Све што смо већ потписали, а то је Бриселски споразум, то треба да се спроведе. То су потписале обе стране, као и трећа страна, представници ЕУ. То је потписано, и мора бити испуњено, али то није урађено готово 11 година. Од почетка сам говорио да смо спремни да испунимо све осим ствари које ће нас довести да дефакто или де јуре признамо независност тзв. Косова. То сам рекао и поновио вечерас три пута. Нема потребе да галамите" - истакао је он.

Показаћемо целом свету ко се понаша озбиљно и одговорно, и ко заслужује поверење међународне заједнице, додао је председник.

Коментаришући изјаву немачког представника у Приштини Јорна Родеа, да ће лажна држава Косово једном бити члан НАТО, Вучић је рекао да је неозбиљно да говори о изјавама које није прочитао.

"Када се НАТО и КФОР позивају на норме Кумановског споразума и норме Резолуције 1244, пошто је њихов мандат заснован на томе, ми у складу са тиме подржавамо деловање КФОР и НАТО, и очекујемо да повећају број припадника на КиМ. Проблем је када мимо тог мандата стварају тзв. војску Косова, пошто то немају право да раде у складу са Резолуцијом 1244. Ја сам им рекао да није проблем да траже то, али да се онда не позивају на међународно право. Они су много јаки и силни" - рекао је Вучић.

Он понавља да неће бити присуства КиМ у УН, нити признања независности, а да је о свему осталом спреман да разговара.

"То није ништа ново, то сам рекао пре годину и нешто дана, и пре осам месеци, и пре три месеца, и пре неколико дана. Они су требали да испуне све што је потписано одавно, ми смо чак спремни и паралелно да испуњавамо. Али је знам да они неће то да испуне! Гледајте, новинари из Приштине сви скачу за врат и објашњавају да не морају да испуне оно што су потписали. Извините, мораћете то да испуните" - рекао је председник.

 Додаје да је потпуно јасно ко не жели да испуни формирање ЗСО.

"Све су ово биле нечије игре, не би ли покушао да пребаци кривицу на другу страну, и све време смо само кроз то требали да пролазимо. Мислим да је свима данас ситуација неупоредиво јаснија него што је била раније"- закључио је он.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо