Ћирилица Latinica
22.12.2023.
Политика

Вучић: Избори никад чистији, недопустиво мешање странаца

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Председник Србије Александар Вучић одбацио је јуче спекулације о намештању парламентарних избора, рекавши да су они потпуно чисти, до сада најчистији и најпоштенији избори, и да је Српска напредна странка (СНС) остварила готово невероватан резултат јер је после 11 година власти добила 47 одсто гласова. Председник је ово изјавио у Врбасу током посете завршних радова на вијадукту који је део будуће брзе пруге од Београда до Будимпеште. Нагласио је и да онолико колико поштује готово 900.000 гласова које је добила опозиција на једној страни, мора да поштује и 1,8 милиона гласова које је добила листа „Александар Вучић – Србија не сме да стане”.

„Изборна воља народа биће поштована и не могу више да говорим о дечјим играма – ајде идемо да тражимо београдске, па да променимо тактику, немамо баш записнике, све је у реду по записницима, ајде да тражимо парламентарне, па ће неко да натера Вучића да одобри београдске и онда ће да буду сви срећни”, рекао је председник коментаришући то што опозиција тражи да се избори понове, пренео је Танјуг. Додао је да сви знају да ни на једном записнику немају примедбу.

„У Београду немају примедбу ни на једном записнику. Зато што су очекивали победу, знају да је све било фер и чисто и знају да су били фер резултати. Где би они 40.000 гласача из Републике Српске, што сте обмањивали јавност? На крају их није било ни 6.000, таман онолико колико их је било у њихово време када су им дали двојно држављанство и могућност да гласају, тад је било 4.500”, додао је председник.

На питање о пребацивању бирача из једне општине у другу, што су по тврдњи новинара потврдили коалициони партнер СНС-а Милан Стаматовић и функционер СНС-а Драган Стевановић, одговорио је да је својим питањем новинар потврдио да су републички избори апсолутно исправни. „Ако је неко гласао у Чајетини, није могао да гласа у Београду. Или ако је неко гласао у Београду није могао да гласа у Чајетини. Али пошто смо ми једна изборна јединица на нивоу Републике Србије, овим сте ми честитали овако убедљиву победу с дупло више гласова у односу на наше противнике на нивоу Републике Србије. Све што сте рекли суштински показује резултат на републичком нивоу, а то је два пута више гласова за листу ’Србија не сме да стане’”, рекао је Вучић.

Што се тиче наводног премештања бирача, истакао је да сваки човек може да буде уписан само на једном месту. „Јединствени бирачки списак постоји од када смо ми на власти, у који је свако могао да има увид. Јединствени бирачки списак, а не списак као купус разасут по општинама који смо имали у време док су ови ваши били на власти. Е у то време сте могли да имате у једној општини једног, у другој општини другог. Сад можете да имате једног човека само на једном месту на територији Републике Србије”, рекао је Вучић.

Говорећи о Београду, рекао је да је у главном граду свега 12.000 више бирача него у претходном изборном циклусу. „А природне су миграције ка Београду, као што знате. И то велике. Свуда друго углавном мањи број бирача него што је био на претходним изборима. Само како вам то није било јасно пре избора, пошто сте имали право на увид у јединствени бирачки списак све време и сваког боговетног дана”, нагласио је Вучић. Како је рекао, опозиција се обмањивала лажним истраживањима, док је он три дана пред изборе рекао да СНС побеђује у Београду.

„Рекао сам вам да смо преокренули резултат на месец, месец и по дана пре избора на четири-пет одсто разлике за нас. У изборној ноћи сам чак смањио проценте СНС-а, повећао њихове проценте, јер смо имали наш узорак који је показивао један одсто мању разлику за нас”, рекао је Вучић. Додао је да опозиција, за разлику од СНС-а, није ни имала записнике са свих бирачких места, иако је свуда имала контролоре, јер их је, како је рекао, мрзело да им донесу записнике.

Опозицији је поручио да мења себе, као што, како је рекао, они који побеђују не треба да се наслађују, већ треба да гледају шта код себе да промене за следеће изборе. Вучић је додао да опозиција није никада у стању да призна пораз и подсетио да су унапред упозорили шта ће да се деси након избора. „Ана Брнабић је обавестила јавност да ће упадати у РИК, иако нема никакве надлежности са ГИК-ом и он није другостепени орган, већ је Виши суд другостепени орган. Упали су тамо јер су знали да ће тамо имати посланичке просторије где могу да спавају и штрајкују”, рекао је Вучић.

Коментаришући оцену међународних институција које су посматрале изборе, он је поновио да су ово до сада били најчистији избори и да готово никада не можете до перфекције да спроведете изборни процес. „Најчистији и најпоштенији избори, знају они то све и знају то сви. Зато никада нисам за парламентарне изборе, иако нисам ни председник странке, добио толико честитки људи баш из ЕУ, а да не причам о свима другима”, рекао је председник.  На питање о коментарима из Берлина о изборима у Србији, Вучић је рекао да државни органи састављају једно важно писмено саопштење о упливу једне важне земље у изборе у Србији, до сада на најбруталнији начин.

„Верујем да ће за десетак дана, до Нове године, имати то завршено и онда ћемо пред православни Божић моћи да упутимо целом свету да виде како се врши таква врста мешања у процесе који треба да припадају једној сувереној земљи. Али то нема никакве везе са изборним процедурама, наши избори биће окончани, републички ће бити окончани 30, а градски мало касније. И градски, како ствари стоје, вероватно ћемо ићи ако Несторовићева листа остане при томе да неће да подрже никога, онда ћемо највероватније поново ићи на изборе. Врло брзо ће бити конституисан парламент и потребно је да највећа партија у земљи донесе одлуку да себе једним делом промени. Ту има дивних људи, али и оних који не заслужују поверење народа. Зато ће моја молба њима бити да себе крену да мењају и да то људи виде”, казао је председник.

Говорећи о изградњи пруге, председник је навео да рачуна да ће се овом саобраћајницом до Суботице стизати за сат и 15 минута брзим возом, односно дуже локалним возовима, који стају на свакој станици. Истакао је да се некада од Београда до Новог Сада путовало онолико колико ће се путовати од Београда до Суботице. Обиласку су присуствовали, поред председника Србије, министар грађевинарства Горан Весић, представници кинеске компаније „Чајна релвеј интернешенел” и ЦЦЦЦ, градоначелник Суботице Стеван Бакић и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

„Морамо да наставимо да радимо на унапређењу и кинеска компанија има изузетне референце за то”, рекао је Вучић и додао да када има обећање кинеске владе да ће пруга бити завршена до краја 2024, то ће стварно и бити тако. Представници кинеских компанија рекли су Вучићу да су кинеске железнице уложиле додатни напор и повећале број база, као и опрему за полагање колосека како би све било готово у том року. Вучић је истакао да су ангажовани кинески извођачи једне од најбољих компаније из Кине које раде у Србији. Казао је да ће станица у Врбасу бити најчистија и најуреднија, као и да ће Мађари свој део пруге завршити 2026. године. „Бићемо мало бржи, али када буду то урадили, стизаћемо до Будимпеште за два сата и 40 минута”, рекао је он и додао да су ово ствари које мењају лице и изглед Србије, да су то велике промене за грађане и нашу земљу у целини.

Истакао је да се нада да ће следеће године кинески председник Си Ђинпинг доћи у посету нашој земљи. Представници  кинеске компаније показали су Вучићу и два моста челично-решеткасте конструкције који премошћавају реку, а које су изградили на тој прузи, најдужи железнички мост у Малом Иђошу... Они су истакли да, осим градње инфраструктуре, доста пажње посвећују друштвеној одговорности и да су потписали уговоре са 55 српских фирми, запослили више од 200 српских радника. „Директно или индиректно запошљавамо преко 1.000 српских радника”, рекли су представници кинеске компаније Вучићу. Он им је на то одговорио да то види кроз пореске изводе, колико улажу, и захвалио им се на томе. „Ако убудуће будете добијали послове, дајте више српским компанијама да науче посао од вас, морамо ми сами да градимо своју земљу”, поручио им је председник. 

Срби с КиМ ће опстати и сачувати своју имовину
Приштина би највише волела да се затре име Бањска, као и „Рајска бања, у коју је Београд доста уложио, поручио је председник Вучић. На питање новинара како коментарише упад у тај комплекс у селу Бањска код Звечана, рекао је да би они волели да се затру и српско име и презиме. „То раде темељно уз гласно ћутање света, али опстаће Срби и сачуваће и своју имовину и капитал”, рекао је Вучић.

Најлепша честитка од Макрона, за Хрвате тужан дан
Председник је рекао да је примио честитке за победу на изборима у Србији од свих земаља у региону које су чланице Европске уније, осим од Хрватске. „Што се тиче честитки, од свих из окружења који су у Европској унији, сем из Хрватске, добио сам честитке. Од свих. Без изузетка. А од ових нисам никад добио честитку. За њих је увек тужан дан кад су избори у Србији, зато што знају да ће њихови да изгубе”, изјавио је Вучић. Рекао је да је опозиција говорила да нема Марконове честике и додао да је добио најлепшу честитку управо од председника Француске Емануела Макрона. „Он ми је као друг и пријатељ послао најлепшу могућу честитку, и то званично, нагласио је да је званично. Нико ми није послао тако лепу честитку”, рекао је председник Вучић.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо