Ћирилица Latinica
18.09.2023.
Политика

Вучић о мешању САД у састављање црногорске Владе: Ескобар је лицемер!

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да је његова највећа брига Косово и Метохија и истакао да је за њега важно што након неуспеле рунде дијалога у Бриселу, Србија није испала кривац.

Вучић је на ТВ Пинк рекао да је указао на то међународном представнику да би, да је рекао нешто попут Аљбина Куртија – да Срби и Српска листа треба да пате и да плате - био у свим светским медијима, док се Куртијева изјава нигде није појавила, нити ће.

"То је зато што је Албанцима све дозвољено, суштински их подржавају. Не би смео Курти то да каже да није подржан", казао је Вучић.

Истиче да је за њега важно да је Београд успео да не буде крив за неуспелу рунду дијалога, као и то што је неколико момака пуштено из притвора, наводећи да се бори за оне који су још у притвору.

"Мој највећи страх је управо то и покушај да се Србима наметне кривица. Свима у региону је то циљ само зато што Срби хоће да буду своји на своме", казао је Вучић и у том смислу додао да је тренутно прогон Срба у Црној Гори, о чему изасланик САД Габријел Ескобар има, како наводи председник, лицемеран став.

Наводи да се нада да ће видети Ескобара у Њујорку да му у лице каже шта мисли о тим, како каже, његовим триковима о страним властима.

"Идем сад у Њујорк, тамо ћу бити наредних пет дана. Борићу се за Србију", поручио је председник Вучић.

Он је скренуо пажњу и да ће у наредних месец дана уследити веома важни разговори за Србију, а пре свега не лака дебата и разговори у Уједињеним нацијама.

"Највећа брига везана је за Косово и Метохију. Надам се да ће ствари преко Дрине да се смире", казао је Вучић.

На питање да ли је могуће да дође до хапшења председника Републике Српске Милорада Додика, одговорио је да не верује да је то могуће, али да се плаши да таквих идеја има.

Како каже, међународна заједница је признала да је Додик у праву око два захтева што се тиче Дејтонског споразума.

"Тада су ми рекли да је у праву, али да треба да прође време, прошло је годину дана, има нових захтева, али нико не прича о тим захтевима", казао је.

Додаје да се нада да ће Срби то моћи да превазиђу, али да нико не може да очекује "да ћемо ћутати као Павелићеви послушници".

"Нећемо", наглашава и додаје да могу да нађу неке Србе који су за Куртија, чак и у центру Београда, да они јесу Срби, али да не предствљају српски народ.

Како каже, у међународној заједници не разумеју да ужива поштовање грађана јер одлучно и отворено штити интересе своје земље.

"Када то радим јасно стављам до знања да ће ову земљу да води онај ко је изабран од народа и моја порука у Нишу је била да док сам председник туђин неће водити земљу", казао је Вучић.

На питање да ли се дијалог налази у ћорсокаку после последње рудне дијалога налази у ћорсокаку председник Вучић је нагласио да очекује да ће Запад сада опет измислити неки нови притисак на Србију.

"Увек то тако иде, само чекам шта је то ново што ће да смисле. Они се суштински слажу са свиме што ради Аљбин Курти, а ово са ЗСО је must do it  јер је то потписано пре 10 година и ми инсистирамо на томе и нећемо без тога, а Курти то неће да прихвати и не знају како да изађу из тога. Али смислиће нешто да смо ми криви само не знам шта и то морам да вас упозорим“, рекао је Вучић.

Он је истакао да су на дан преговора у Бриселу, 14. септембра поштено наступили и Ђузеп Борељ и Мирослав Лајчак и рекли ко је крив, али да се већ сутрадан реторика ЕУ променила и за неуспех су биле окривљене обе стране.

"Сутрадан - обе стране, обе стране, обе стране.... Јавио се онај стручњак Стано, јавио се овај из Немачке, овај из Америке - обе стране, обе стране. Ескобар је дошао да нам објасни како стране владе не смеју да имају утицај у Црној Гори, осим његове, која може да има апсолутни утицај, а друге стране владе не смеју“, казао је Вучић.

На питање да ли му међународни изасланици замерају за оштро одговарање, Вучић поручује да немају због чега јер, како каже, није он бомбардовао Америку, него су они бомбардовали Србију.

"Чуј, они да се љуте, па нешто још да ми кажу... Шта то мене брига ја имам још три и по, четири године мандата и радићу најбоље што могу за свој народ, борићу се за свој народ да га не угрозим на било који начин“, рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише да ли се, како наводе опозиционе партије, амбасадор Хил меша у изборе у Србији и одређује када ће се они одржати, Вучић је истакао да нико не може да утиче на то како ће и када у Србији бити формирана влада.

"Шта ћемо ако избори буду у рецио децембру, јануару, шта ће онда да кажу? Ако буду, рецимо. Хоће онда да кажу лагали смо за то Хил може да их забрањује или не. Наравно да је он (Хил) то демантовао, јер немогуће је замислити да неко дође код мене и каже да избори буду тад или овде или онде. У озбиљним државама је то тако“, рекао је Вучић.

Он оцењује да опозиција прича на основу личног примера.

"Знате како је то било у њихово време. Покупи их Мишко и још један бизнисмен и Камерон Мантер, па позову једног из ДС и СПС и кажу - влада ће да буде оваква, саставићете је овако, ти ћеш да идеш на ово место, ти ћеш да идеш на оно место, имате толико и толико времена да саставите владу“, казао је Вучић.

Изразио је задовољство што на њега нико не може да утиче на такав начин, ни да му одређује ко ће да буде у влади и када ће бити избори.

"То је део суверенитета и слободе ове земље. То је део независности ове земље. Зато Србија данас има и фолмове о Јасеновцу и прави меморијалне центре. Зато се Србија данас не стиди свог имена и презимена и зато Србија данас сме и има снаге да помогне свом народу ис свим грађанима. Ми немамо проблем ми смо исти народ и Бошњаци који живе у Пазару, а и у Сарајеву. То може само јака Србија може да кеже“, казао је Вучић

Он је, ипак, навео и да ће изаћи у сусрет делу опозиције који је тражио да се распишу избори до краја године, те да ће избори вероватно бити 4. марта, на његов рођендан.

"Они пошто не знају то да напишу, нису довољно писмени за то, рекли су да желе изборе негде 4. марта, пред мој рођендан да ми још једном победу честитају, па су зато написали да буду расписани до краја године", казао је председник.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо