Ћирилица Latinica
21.09.2023.
Политика

Вучић у УН: Скандалозно је подржавати интегритет Украјине, а отимати Србији КиМ

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић говорио је на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација.
 
У наставку вам његов говор преносимо у целости:

- Стојим пред вама као представник слободне и самосталне земље, Србије, која се налази на путу ка Европској унији, али која није спремна да погази своја традиционална пријатељства која је вековима градила. Желим да подигнем глас у име своје земље, али и у име свих оних, који данас, 78 година од оснивања УН, истински верују да су принципи Повеље УН једина суштинска одбрана светског мира, права на слободу и самосталност народа и држава. Али и више од тога. Они су залог самог опстанка људске цивилизације. Нови глобални талас ратова и насиља, који је ударио на темеље међународне безбедности, јесу болна последица чији узрок лежи у напуштању принципа зацртаних у Повељи Уједињених нација - рекао је Вучић.

"Сви они што су починили агресију против Србије, данас држе придике о територијалном интегритету Украјине"

- Сви који овде говоримо у овој уваженој организацији, говоримо о својим проблемима, неретко се обрачунавамо са стварним и замишљеним непријатељима, удварајући се сопственом јавном мњењу, причајући бајке из будућности, уз недовољно реалног сагледавања ствари. Каква је будућност света? Иако смо сви чули генералног секретара Антонија Гутереша, мало ко га је слушао, и готово ниједан светски дневник није пренео његове упозоравајуће речи. Уосталом, у ери доминације социјалних мрежа у којој је важно добити само што више лајкова, у ери у којој се сваком кућном љубимцу посвећује више пажње него деци, није ни чудо што не препознајемо опасности које су пред нама. Као председник једне не тако велике земље, не могу да говорим о односима између великих сила. Нити је то мој посао, нити бих умео. Али хоћу да говорим о томе како непоштовање међународног јавног права може да доведе доужасних последица. Покушај распарчавања моје земље, започет формално 2008. године, једностраним проглашењем независности Косова и Метохије, још увек траје. Управо гажење Повеље УН у случају Србије била је једна од видљивих претеча бројних проблема са којима се данас сви суочавамо, а који увелико превазилазе границе моје земље, или оквире региона из ког долазим. Шире посматрано - откад смо се прошли пут овде срели - свет није ни боље, ни безбедније место. Напротив, глобални мир и стабилност су и даље акутно угрожени. И даље се суочавамо са проблемима енергетске безбедности, финансијске нестабилности и сигурности, као и поремећајима у ланцима снабдеваља хране и лековима. Решење за многе проблеме не само да нисмо пронашли, него су они постали бројнији, а неки од њих су постали и сложенији. Говорио сам и о томе како овде нико никога не слуша и не тежи стварним договорима, а у међувремену смо почели све мање и мање да разговарамо, као да су скоро сви, водећи се искључиво сопственим интересима, заглављени у сопственим позицијама, одустали од тражења компромисних решења - рекао је Вучић.

- Даме и господо, док последња три дана са ове говорнице сви заклињемо на поштовање принципа и правила Повеље УН, управо је кршење истих у корену већине проблема у међународним односима, а примена двоструких аршина отворена позивница за све оне који газећи норме међународног права, али и базичне људске моралности, ратом и насиљем остварују своје интересе. Сви говорници до сада, а верујем и сви после мене, говорили су о неопходности промена у свету истичући своју земљу као пример моралности и посвећености праву и светској правди. Данас нећу много говорити у суперлативу о својој земљи, о расту плата и пензија, стотинама изграђених километара ауто-путева и железничких пруга, новоизграђеним болницама и школама, научно-технолошким парковима, Институту за вештачку интелигенцију, пошто се подразумева да штитим њене интересе и да је волим највише на свету. Али ћу говорити о принципима који су гажени и који су нас довели у данашњу ситуацију, и то не од стране малих, који су неретко мета напада, већ од стране најмоћнијих земаља света, посебно оних које су себи дале за право, да читавом свету, свака из свог угла, држе политичке и моралне лекције. Овде у овој сали, пре само два дана, могли смо да чујемо од председника Америке, да је најважнији принцип у односима између држава поштовање њиховог територијалног интегритета и суверенитета, а тек као трећи фактор по значају, поменута су људска права. И чинило ми се да су сви у овој сали то подржали. Ја као председник Србије сам то поздравио са нескривеним одушевљењем. Једини проблем у свему томе, била је чињеница што сам неколико сати после његовог говора морао да видим председницу такозваног Косова, коју најмоћнији део Запада сматра председницом независне државе, која је иначе настала сецесијом од територије Републике Србије - рекао је српски председник.

- Истовремено, само неколико метара даље од ове сале, немачка министарка је рекла да се Немачка држи чврсто Повеље УН, и одлука и аката УН и да никада неће одустати од тога. Све би то било лепо када би било истинито. Наиме, готово све велике западне силе брутално су погазиле и Повељу УН, и Резолуцију 1244 УН, донету у овом Високом дому, негирајући и газећи баш све оне принципе које данас бране, а то се догодило пре 24 и пре тачно 15 година.

- Први пут, незабележено у светској историји, 19 најмоћнијих земаља донело је одлуку, без учешћа Савета безбедности УН-а, понављам - без икакве одлуке Савета безбедности УН-а, да сурово нападне и казни једну суверену земљу, на европском тлу, како су рекли "да би спречили хуманитарну катастрофу". Нису се грохотом смејали када је председник Русије искористио те речи правдајући свој напад на Украјину. Заборавили су да су и они сами користили исти наратив, исте речи и иста објашњења. При свему томе, желим да вас обавестим, да Србија ниједном својом стопом није крочила на територију неке друге државе, нити је угрозила њено постојање, али пре 24 године, њих 19 најмоћнијих и најјачих није имало милости према малој Србији. Чак и када су завршили тај посао, рекли су како је питање Косова демократско питање, и како ће бити решено у складу са Повељом УН, и другим међународним правним актима. А онда им је 2008. године пало напамет, супротно свему, али апсолутно свим актима међународног права, да подрже независност такозваног Косова. Илегална одлука о сецесији аутономне покрајине Косово и Метохија од Србије, донета је пуну деценију након окончања ратног сукоба у нашој земљи. Без референдума или било каквог демократског објашњавања грађана у Србији, чан ни на самом КиМ. Ова одлука донета је у тренутку када је Србија имала владу опредељену за европске и евроатланстке интеграције, и била је у свом саставу, укључујући и покрајину Косово и Метохија, пуноправна чланица Уједињених нација, али и Савета Европе, ОЕБС-а и низа других међународних организација. Па ипак, то није спречило правно и политичко насиље. Могао бих да употребим нека друга немушта и бесмислена објашњења, попут хуманитарне катастрофе, полицијског терора... само су кап која је прелила чашу лажи и бесмисла како би се оправдало насиље над једном сувереном земљом, и како би се њен интегритет урушио. Наиме, од тренутна победе тих великих 19 над малом Србијом, 70% Срба са Косова и Метохије напустило је своја огњишта, а има 300.000 Албанаца више него што их је икада било на КиМ. Толико о праву, толико о правди. Ипак, горе од свега је то што нам сви они који су починили агресију против Републике Србије данас држе придике о територијалном интегритету Украјине, као да ми не подржавамо интегритет Украјине. Подржавамо га и подржаваћемо га. Јер ми своју политику и принципе не мењамо без обзира на вишевековно и традиционално пријатељство са Руском Федерацијом. Нама је свако насиље исто. Свако кршење Повеље УН је исто, без обзира на снагу силе која га врши или неминовне сличне изговоре које даје за своје противправно и неморално понашање. Али када их питамо о територијалном интегритету Републике Србије и ономе што су урадили мојој земљи, одговор је онај који сте сви ви, представници мањих земаља у свету чули безброј пута - "не враћајте се у прошлост, гледајте у будућност, јер је то једини начин да ваша земља оствари напредак" - рекао је Вучић.

- О територијалном интегритету Украјине, Србије, и сваке друге земље, сви ми имамо права да говоримо са овог подијума, макар мало више него што они имају. Председник сам Србије у другом мандату. Безброј пута сам био под различитим политичким притисцимја, политички сам ветеран и оно што ћу вам данас рећи, за мене је најважније. Принципи се не мењају од прилике до прилике, принципи не важе само за јаке, већ за све. Ако то није тако, онда то нису принципи. И зато сматрам да ће се у савременом свету или поставити принципи, па ће сва правила важити за све, или ћемо као свет завршити у најдубљим поделама у својој историји, у најтежим сукобима и у проблемима из којих нећемо успети да се извучемо.


- Још једна битна ствар. Мир је постао забрањена реч, јер сви имају своје фаворите и своје кривце. Једина вредност која је остала великим силама су управо принципи, али лажни - докле год њима одговарају, на њих ће се позивати. Први пут, као што је то било у случају Србије, када им ти принципи, право и правила не одговарају - тим горе по правду, право и принципе. Данас, на КиМ, јужној покрајини Србије, одиграва се огољено насиље које над Србима примењују сепаратистичке власти Аљбина Куртија. Само прошле недеље, после ко зна које у низу пропалих рунди дијалога у Бриселу, председник владе привремених институција у Приштини, господин Курти, након што је одбацио европски предлог за деескалацију, обратио се јавности испред једне од главних зграда ЕУ и пред милионским аудиторијумом окупљених медија, и поручио малобројним преосталим Србима на КиМ да ће, цитирам "Срби да пате и плате за грешку коју су направили". Да ли је уопште могуће горе ругање људскости, међународном поретку заснованом на правилима и међународној заједници од оваквих речи. Нажалост, могуће је. Само дан касније, управо сада у Куртијеве затворе одвео се нови контигент Срба ухапшеним под фабрикованим оптужбама као део његове кампање терора. Много гора су дела која већ 20 месеци у континуитету спроводи на терену Куртијев екстремистички режим. Колико далеко иде цинизам Куртијевог режима закључићете из следеће чињенице - од како су ЕУ и државни секретар САД Ентони Блинкен почетком јуна издали саопштење у којем осуђују једностране акције такозване владе Косова, забележен је скок етнички мотивисаних напада на Србе у нашој јужној покрајини на преко 50%, док су у истом периоду власти у Приштини преузеле чак 22 нова ескалаторна потеза. Српски дечани Стефан и Милош Стојановић, од 11 и 21 годину, упуцани су на Бадње вече, од стране припадника илегалних, такозваних косовских снага безбедности, у чијем наоружавању учествују неки од присутних у овој сали, знајући да је то против правно и да је само постојање КСБ супротно Резолуцији 1244 СБ УН. Седморо невиних цивила упуцаних од стране представника такозваних иснтитуција, ометање снабдевања болница, забрана гласања на изборима само за Србе, потпуна економска блокада за српску робу, напади на цркве, гробља, школе, само су део тужне свакодневнице мог народа, на овом делу наше територије. И нећете веровати, иако не постоји ниједан рањени Албанац, нити један ухапшени, ниједан повређени Албанац, погађајте, "криве су обе стране". За разлику од 1999. године када су бомбардовали Београд и друге градове у мојој земљи и оставили крвави траг од више хиљада мртвих цивила и војника, у сценама веома сличним оним које данас гледамо у различитим деловима света, данас када се за огољени терор за који сами кажу да подсећа на оно што се дешавало Албанцима, дешава над Србима, нема ни хуманитарне кастрофе, нема позива на акцију, нема ничега. Сада су само забринути и слежу раменима, али ако било какву одлуку треба да донесу она ће увек бити, како кажу - "кривица обеју страна". И у таквом свету, верујем да једна мала земља попут Србије подижући свој глас и борећи се за универзално важење принципа неповредивости међународно признатих граница, територијалног интегритета и суверенитета и политичке самосталности даје пример за право, оно које је овде укинуто, у овој згради и својом невеликом снагом, али огромном одлучношћу и храброшћу, штити начела на којима би требало да је саткан свет.

Ми нисмо мењали принципе за рад дневне политике, и сопствених потреба. Онако како чувамо интегритет Србије тако чувамо и интегритет сваке земље чланице УН. Само је помало тужно што се сви они велики које право и правда не интересују, у свакој различитој прилици позивају на другачије принципе, на оне који им у том тренутку одговарају. Када се таква политика води и када морала нема у светској политици, онда је јасно да улазимо у еру великих подела, и великих сукоба. И не само политичких, већ и економских, а и војних.

И баш у овако тешкој ситуацији УН представљају последњу суштинску платформу која нас све окупља, без обзира на наше различитости и поделе. Верујем да су посвећеност миру и развоју, жеља за решавање спорова дијалогом, проналажење заједничких начина за окончање патње људи и обезбеђивање просперитетније и стабилније будућности, управо оно што нас уједињује. Зато пружамо подршку свим важним реформским процесима у оквиру саме организације УН, укључујући и иницијативе генералног секретара УН, у циљу даљег јачања ове улоге најјаче светске организације за очување глобалног мира. Како не бисмо сви нестали, неопходно је да се удружимо баш као и пре 78 година, у заједничкој борби за међународни поредак - рекао је Вучић


- Даме и господо, поштовање Повеље УН није избор, то је обавеза. То смо уосталом, као што сам већ рекао помињући нека имена, имали прилике да чујемо и током досадашњих излагања већине мојих колега. Између осталог, говорећи о тој теми, која је и даље доминантна у свом форумима - сукобу у Украјини. Сложићу се са њима када је у питању неопходност поштовања територијалног интегритета и суверенитета Украјине, као што Република Србија од почетка доследно показује. Србија подржава територијални интегритет и суверенитет свих држава чланица УН, поновићу - свих држава чланица. Стога ми је тешко да разумем како неки ипак нису доследни када је у питању потреба поштовања територијалног интегритета Србије, и како не схватају да селективна примена принципа доводи до изражених подела, мањка солидарности и међусобног разумевања.

- Ипак, желим да се од срца захвалим глобалној већини. Знатно више од половине чланица УН на нашем примеру подржава Повељу УН и не подржава насилно распарчавање моје земље. Драго ми је да за већину држава чланица УН дупли стандарди не постоје. Дубоко смо вам захвални, свима вама, који несебично подржавате наше напоре за очување територијалног интегритета, чиме потврђујете своју приврженост Повељи УН. Чувајући наше границе чувате и своје границе, и чувате мир. У ваше име, као и у своје, наставићемо да из године у годину указујемо да одбрана принципа јесте исто што и одбрана слободе, независности и мира. Такође, моја земља ће наставити да се бори за дијалог и изналажење компромисног решења за односе на КиМ, чије све становнике, без обзира на националност, подједнако уважавамо. Србија, њена влада и све институције, у пуном капацитету ради на очувању дијалога са Приштином под окриљем ЕУ. Он је могућ једино у случају да се сви, укључујући и европске посреднике, чврсто држимо договореног. Дизбаланс, по коме Србија вечито мора да попушта, не води решењу проблема. Напротив. Неретко нам се чини да разговор са Куртијевом владом личи више на монолог него на дијалог, јер је тешко објаснити зашто више од 10 година од потписивања Бриселског споразума и преузетих обавеза немамо формирану ЗСО. Као што сам на почетку свог излагања рекао, Србија се налази на европском путу, спремна да се промени, спремна за реформе и спремна да напредује. Србија данас има веома добру сарадњу са Америком у готово свим областима, и верујемо да ће наши односи у будућности бити само бољи.

- Истовремено, Србија ће чувати своја велика и традиционална пријатељства на свим континентима, поносећи се својим добрим односима са свим народима и државама Африке, Азије, Латинске Америке... Не делимо људе по боји коже и њиховој религији, зато су наши односи са НР Кином, бројним арапским и другим муслиманским земљама на највишем историјском нивоу.

Нећемо прекинути своје традиционално пријатељство са Русијом. Верујемо да је дијалог једини начин за проналажење компромисног решења. Србија остаје посвећена процесу да обезбеди миран суживот Срба и Албанаца. Мир и стабилност немају алтернативу. Са тим уверењем наступамо у свим разговорима пред Европском унијом. Као што ви знате, различита тумачења историје су узрок многих неслагања, и отворених питања у нашем региону. Верујем у будућност и верујем да ипак имамо капацитет и способност да уз заједничне напоре покушамо да превазиђемо разлике и фокусирамо се на оно што нас повезује. Желимо да градимо мостове, а не зидове. Морамо да гледамо у будућност, морамо да идемо напред, да искористимо сваку шансу за економски раст, повезивање и размену идеја. Данас из Београда, скоро до Јадранског мора имамо заједничку наплату путарина, а ускоро ће бити тако и до Егејског.

Отварамо границе на Балкану, отварамо тржиште рада, и омогућавамо слободан проток људи, роба и капитала. Управо је ово била главна звезда водиља и покретач иницијативе Отворени Балкан, која је поправила аполитичку атмосферу и ојачала регионално власништво над процесима економског повезивања региона. Ми овакав приступ имамо према свим нашим суседима, и кључни интерес је очување стабилности у региону и оријентација ка сарадњи у свим областима. Ови процеси свакако су нераздвојни део нашег настојања да постанемо пуноправна чланица Европске уније, што је једно од кључних приоритета наше спољне политике. Желимо да градимо нова пријатељства, а желимо и да задржимо традицонална пријатељства из свих делова света, и да останемо поуздан и одговоран партнер.

Настојаћемо да јачамо постојећа и градимо нова пријатељства, како билатерално, тако и уз учешће у иницијативама и форумима широм света. Најновија потврда да географска удаљеност не би требало да представља баријеру за сарадњу је недавно приступање Републике Србије Уговору о пријатељству и сарадњу у југоисточној Азији. Поносни смо што нам је пружена јединствена прилика да дух пријатељства о којем говорим осетите у Београду који ће бити домаћин ЕКСПО-а 2027. године. Захвални смо свима који су нас подржали и веровали у нас - рекао је Вучић.

- Даме и господо, након дугих преговора и са много оптимизма, усвојена је Агенда 20-30, план акције за људе, планету и просперитет, којим смо дали обећање да нико неће бити изостављен. На пола пута до прокламованог рока за испуњење циљева агенде, и даље постоји трачак наде да ћемо успети да испунимо дато обећање, иако је много разлога за забринутост. И поред оствареног напретка у појединим сферама, нажалост и даље се суочавамо са основним егзистенцијалним проблемима сиромаштва, глади и неједнакости. Да би ствари биле још теже, решавање ових проблема додатно је оптерећено компликованом ситуацијом у већини економија света и тренутним геополитичким околностима. Потребно је разумевање међусобне повезаности свих ових изазова, који захтевају заједничко деловање, солидарност и ефикаснији мултилатерализам - нагласио је Вучић.

Фото: Инстаграм
- Србија улаже максималне напоре како би осигурала стабилну и сигурну будућност, упоредо иницирајући политике базиране на циљевима одрживог развоја. Само неки од досадашњих резултата су развијање инструмента за укључивање принципа "да нико не буде изостављен" у наша законска и стратешка документа, као и учешће у глобалним иницијативама и њихово спровођење на националном нивоу у областима одрживих система исхране, трансформације образовних система и урбаног развоја. Доживели смо четврту индустријску револуцију и нове технологије као развојну прилику коју не смемо да пропустимо. И зато настављамо са инвестицијама у инфраструктуру, економским реформама и креирањем бољег пословног окружења. Дигитализација и образовање су међу нашим кључним приоритетима - навео је председник Србије.

- Препозната је и неопходност проналажења нових извора раста. Због тога су наше будуће активности фокусиране на иновације, истраживање и развој и креативне индустрије. Србија је прва земља у региону југоисточне Европе која се прикључила Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију и усвојила развојну стратегију у овој области још 2019. Гради се Био4 Кампус, јединствени мултидисциплинарни комплекс за истраживање и развој у природним наукама који треба да постане један од кључних биоекономских чворишта у Европи - навео је Вучић.

- Чврсто верујемо да знање и наука играју једну од кључних улога у убрзавању активности ка имплементацији Агенде 2030. Стога сам поносан да је на предлог Републике Србије и групе држава ГС УН усвојила резолуцију којом се период од 2024. до 2033. године проглашава Међународном декадом наука за одрживи развој. Верујемо да ову декаду морамо искористити да све научне капацитете ставимо у функцију развоја и оснаживања сваког појединца и заштите наше планете, јер нам природа из дана у дан показује колико смо јој дужни - рекао је Вучић.


- Верујем да смо сви овде свесни да нема развоја без мира. Како је рекао Нелсон Мандела - мир је најмоћније оружје за развој које ико може да има. Морамо веровати у то и заједнички радити на томе. "Цондицио сине qуа нон" је, пре свега, разговор, да слушамо и трудимо се да чујемо и разумемо једни друге. Мир нема алтернативу - рекао је председник Србије, након чега је добио аплауз.

- Желим да искористим прилику да позовем представнике свих земаља чланица УН да узму учешћа у одржавању светске изложбе ЕКСПО 2027. у Београду. Главни град Србије, космополитска метропола са два милиона становника је и ваша кућа и пружамо вам руку доброшлице за учешће на најслободнијој и најразноликијој међународној изложби до сада. Дођите у Београд да заједнички славимо људскост - закључио је председник Србије Александар Вучић.

- Знам да сам говорио много више него што су ми тражили, али морам да кажем да сам себи дао исто право које су велике силе дале саме себи - додао је Вучић.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо