Ћирилица Latinica
19.09.2023.
Политика

Гервала никад лицемернија: Лајчак отворено стао на страну Београда

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Самозвана министарка спољних послова лажне државе "Косово"  Доника Гервала поновила је у интервјуу за Глас Америке оптужбе Приштине на рачун специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, рекавши да 14. септембра, приликом последње, неуспеле рунде разговора у Бриселу, није био први пут да се Лајчак показао потпуно једнострано у процесу, у којем би, каже, Европска унија требало да буде непристрасна.

"Неколико пута смо интерно изразили незадовољство како Лајчак води дијалог. Прошле недеље је кап прелила чашу. Лајчаков став у корист Србије био је веома отворен. Документи који су припадали Србији представљени су као предлог ЕУ. Стога нам је постало немогуц́е да наставимо овај процес, у овом облику. Више пута смо у својим интерним каналима позивали Европску унију да буде опрезнија како би овај дијалог имао шансу да успе", рекла је Гервала.

Додала је да Аљбин Курти није користио оштар језик када је говорио о Лајчаку, већ да је показао "реалан развој догађаја у дијалогу".

"Дијалог у Бриселу, који нема стратегију или има само стратегију од састанка до састанка, коју на сваком следец́ем поново мењамо, осуђен је на пропаст. Последње две године су показале да је пропало оно што је Мирослав Лајчак желео да постигне или је бар изјавио да жели да постигне у оквиру процеса дијалога. Потребан нам је процес који је праведнији за обе стране", навела је Гервала.

На питање како оцењује ставове ЕУ, која подржава Лајчака, Гервала каже да ставови не могу да искриве стварност, а то је неуспех процеса дијалога без стратегије, без плана, једнострано и без икакве шансе да се реализује договор који је договорен и у Бриселу и у Охриду.

Позвала је међунаордну заједницу да помогне да се што пре спроведе споразум за који им је, како каже, речено да је то споразум који иде у прилог Косову.

"Чињеница да је Србија променила мишљење о прихватању овог споразума не би требало да доведе до оклевања наших партнера да још упорније траже његову примену", казала је она.

Наводи и да је део проблема које имају са Лајчаком тај што не знају која је стратегија ЕУ јер, како каже, то показује Лајчаково мењање мишљења о мерама које је Влада Косова предузела за деескалацију ситуације на северу.

"Заправо, до сада никада нисмо добили јасне, прецизне захтеве шта значи деескалација ситуације на северу наше земље. Ако данас одете у северне општине, видец́ете да је ситуација мирна, уопште није напета, људи су отишли ​​са улице, институције настављају са радом, а ми смо у међувремену отворили пут за нове изборе. Сада остаје Србији, остаје представницима Срба на Косову, остаје да Европска унија и наши партнери реализују тражено, односно да реализују петицију са 20 одсто потписа како би избори у те четири општине могу се одржати", казала је Гервала.

Додаје да су институције тзв. Косова урадиле све што је било потребно.

Каже да нормализација подразумева да су обе стране заинтересоване за њу, а да тај интерес у Србији уопште не виде.

Истакла је и да је прихватање Охридског споразума који обезбеђује де факто, а не де јуре признање, највећи компромис који је тзв. Косово направило и указује да до сада није виђена никаква оцена тог компромиса.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо