Ћирилица Latinica
21.09.2023.
Политика

Дачић: Говор Вучића у УН најбољи који је један председник Србије икада одржао

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је вечерас да је данашњи говор председника Александра Вучића нација најјачи говор који је одржао неки српски председник на Генералној скупштини Уједињених нација и оценио да је ово веома значајан дан за Србију, јер је истакла приврженост принципима Повеље УН и јасно представила своју позицију кад је реч о најважнијем питању територијалног интегритета и суверенитета земље.

Он је у изјави за Тањуг на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН истакао да мисли да је то за Србију од круцијалног значаја, зато што је, како је навео, Вучић сажео главни проблем, а то је тумачење принципа заштите територијалног интегритета и суверенитета двоструким стандардима.

„Са аспекта десетогодишњег искуства као премијера и министра спољних послова, слушајући говоре пре тога, могу да кажем да је ово најбољи и најјачи говор који је одржао неки српски председник овде у згради Генералне скупштине Уједињених нација”, оценио је Дачић.

Указао је на то да се велике силе с једне стране залажу за територијални интегритет Украјине, а кад се помене Србија, говоре да то није иста ствар, што, како је рекао, говори о одсутности осећаја да су то универзални принципи.

Он је додао је да је председник Србије подсетио да је суштина проблема кршење основног принципа теритаријалног интегритета и суверенитета Србије и релативизација тога тако што су неке земље признале КиМ.

„Кључна је њега реченица да ово треба да важи за сваку чланицу УН без изузетка. Тако да, свако ко се обраћа Србији са неким ирационалним захтевима треба да буде свестан да Србија није мењала мишљење, да ми поштујемо принцип територијалног интегритета и да смо ми жртва кршења тог принципа”, упозорио је Дачић.

Према његовим речима, то све доводи до тога да 10 година након потписивање Бриселског споразума Приштина одбија да спроведе тај споразум, формира Заједницу српских општина, а притом излаже српски народ који на Косову и Метохији живи на ивици егзистенције, физичким претњама, хапшењима, рањавањима, затварањима, блокади административних прелаза.

„Мислим да многи не схватају озбиљност ситуације на КиМ. Сигуран сам да је огромна већина граћана данас са задовољством и великим поносом могла да слуша говор председника Вучића и да каже да је то оно што и они мисле”, рекао је Дачић.

С друге стране, он је приметио да је један део опозиције баш на данашњи дан то искористио за промовисање својих политичких договора, као да нису могли да пронађу неки други дан за своје окупљање које је, према оцени Дачића, одраз политичке слабости.

Он је истакао да, кад имате потребу да се толико партија окупи на једном месту, поставља се питање колико појединачно свака од њих вреди.

„Зачуђује ме индолентност према проблемима Србије и незаинтересованост за питање Косова и Метохије, као и лаконски одговори да је то питање демократије и помирења, као што су говорили после 5. октобра 2000. године да ће после одласка Слободана Милошевића ситуација бити решена” рекао је министар, подсетивши да се ситуација из дана у дан све више компликовала и на крају је једнострано проглашена независност Косова и Метохије.

„Ми поштујемо Повељу Уједињених нација, ми имамо европски пут, али исто тако то не може бити на штету односа са нашим традиционалним пријатељима који нам, између осталог, пружају подршку у одбрани територијалног интегритета и суверенитета”, поручио је Дачић.

Додао је да, с једне стране има позива на очување територијалне целовитости, а са друге стране позива да се призна Косово и Метохија и навео да је „важно бити против Србије, а не за принципе”.

Према речима Дачића, позиција Србије је чврста и јака кад је реч о подршци земаља политици Србије, а на основу разговора које су Вучић и он имали у Њујорку, односи су учвршћени и нема назнака да ће доћи до било каквих промена у позицији Србије.

Шеф српске дипломатије је указао на то да је тзв. Косово у УН било присутно „у ходницима и тако што их је неко пустио да уђу”, а у сали где се одлучује говорио је председник Србије.

„То ће остати тако зато што Косово никада не може да уђе у УН, зато што је већина земаља против, не само Русија и Кина, а од укупног броја чланица, 193, они не могу да добију више од 84 гласа. Наша позиција ту је јасна и чврста”, истакао је он.

Оценио је да је ово значајан дан за Србију, а Вучићев говор представља и програм званичне политике државе, који, како је оценио, подржава о огромна већина грађана.

Додао је да је најупечатљивија порука специјалног америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара који је позвао Приштину „да се уразуми”, а Србију „да буде стрпљива и конструктивна”, из чега је, како је навео, јасно ко је крив за тренутну ситуацију на Косову и Метохији.

„Овде је реч о томе да премијер привремених приштинских институција Албин Курти угрожава мир, стабилност, животе људи и њихову егзистенцију блокадом преласка робе преко административних прелаза, стварањем атмосфере да ту нема опстанка за Србе. Ми се томе супротстављамо”, поручио је Дачић.

Он је закључио да су се у Њујорку чуле јасне поруке да су све критике уперене према Приштини, која, како је објаснио, мора да спроведе оно што је потписано пре десет година и да крене у нормализацију односа са Београдом.е до 48 сати.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо