Ћирилица Latinica
18.09.2023.
Политика

Дачић: Цивилизован свет осуђује Куртијево понашање

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Понашање Аљбина Куртија и његово одбијање да дође до напретка у дијалогу Београда и Пирштине не наилази на подршку, већ на значајну осуду великог броја земаља чланица Уједињених нација, изјавио је за Косово онлајн у Њујорку министар спољних послова Србије Ивица Дачић који је данас већ имао неколико важних састанака на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН.

Дачић је пренео да је током радног доручка са министрима спољних послова са Западног Балкана, шефица словеначке дипломатије Тања Фајон покренула питање дијалога и ставова Аљбина Куртија са последњег састанка.

"То не наилази на подршку, напротив. На значајну осуду великог броја земаља чланица УН наилази његово понашање и одбијање да се дође до напретка у дијалогу, који је са наше стране условљен формирањем ЗСО, што је потпсано још пре 10 година“, рекао је Дачић.

Додао је да ће на маргинама Генералне скупштине УН бити веома значајних сусрета, пре свега председника Вучића, али остаје да се види да ли је могуће доћи до некаквог напретка.

"Косово овде не учествује на названичан начин, они су ту као нечији гости, по ходницима... И то је доказ тога колико је свима њима и важно да се дијалогом дође до политичког решења. За сада нема назнака да су они променили своје политичке ставове. Они су криви за изостанак напретка у дијалогу и то сви виде. И у Вашингтоу, и у Бриселу, и овде у Њујорку", јасан је Дачић.

Шеф српске дипломатије је истакао и да ће се Србија у Њујорку трудити да, пре свега са земљама које нису признале Косово, утврди и учрвсти то њихово становиште.

"Важно је да ту нема никаквих промена, а нема их. Барем за сада нисмо чули да долази до неких пољуљаних ставова тих земаља, по питању признања независности Косова", рекао је Дачић.

Он је додао да је боравак у Њујорку, на Генералној скупштини УН, што је најважнија седмица у раду те организације, увек прилика да делегација Србије, коју предводи председник Александар Вучић, разговара са бројним значајним светским лидерима о темама билатералног, али и регионалног карактера и значаја, као што је управо дијалог са Приштином.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо