Ћирилица Latinica
16.09.2023.
Политика

ЕУ критикује и демантује Куртија, али од тога слаба вајда по Србе у покрајини

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

СРБИЈА је за столом последње рунде дијалога Београда и Приштине, пре два дана у Бриселу показала да је отворена за разговоре и компромисе. Са друге стране, потпуно је огољена тактика премијера привремених институција на Косову и Метохији Аљбина Куртија да је за њега признање лажне државе једина тачка дневног реда. Уз то, јасно је да Брисел, барем засада, нема капацитета се Приштину врати за преговарачки сто на којем би теме биле формирање Заједнице српских општина и нормализација односа.

Ипак, утисак је и да је Брисел овога пута искочио из бирократских саопштења у којима су се по деценијској инерцији обе стране позивале на решавање кризе, па је шеф европске дипломатије Ђозеп Борељ рекао је да Курти крив за неуспех разговора и да није прихватио предлог ЕУ, за разлику од Вучића, пишу "Новости"

Премијер лажне државе је после дијалога покушао да обмане јавност рекавши да је на столу био само његов предлог о примени договора из Охрида, али га је Европска унија демантовала.

"Куртијева изјава да је овај предлог био једини на столу је једноставно нетачна"- рекли су у ЕУ.

Предлог Брисела који је Курти одбио, а Вучић прихватио предвиђа формализовање статуса Српске православне цркве на КиМ, завршетак унутрашњих процедура на КиМ за заштиту српске верске и културне баштине, завршетак преговора о статуту инструмента за самоуправу Срба на КиМ односно Заједнице српских општина...

- Стране се неће међусобно мешати у унутрашње послове и уздржаваће се од било каквог облика насиља или претње насиљем. Предвиђено је постизање споразума о обавезујућем плану пута за испуњење неизмирених обавеза које проистичу из ранијих споразума постигнутих у оквиру дијалога - наводи се у документу који предвиђа и оснивање посебних радних група којима председава ЕУ, а помиње и донаторску конференцију.

Ипак, у дану дијалога на КиМ се десило све супротно од предлога - општине са севера где су већински Срби, а којима после нелегалних избора управљају Албанци, одлучиле су се да приступе тзв. асоцијацији косовских оптина (пријем затражио јуче и Звечан) док је тзв. косовска полиција претукла још двојицу Срба, а затим их и ухапсила.

Некадашњи дипломата и министар спољних послова Владислав Јовановић рекао је да су сви који прате ситуацију на КиМ и политику страна у преговорима могли да дођу до закључка да ће последњи састанак проћи неуспешно, а оцењује и да се ништа неће променити ни у скорој будућности.

"Потребно је да се промени основни однос чињеница које представљају подлогу за преговарање. Курти има сан да увуче Србију у рат са Кфором. Србија је конструктивна у дијалогу са привременим приштински институцијама пошто је заступник политике да стабилност и мир на Балкану морају бити очувани. Приштина очувању мира не даје никакав прилог, напротив, они стално компликују ситуацију и изазивају нас. Западни посредници нису то, већ су навијачи у корист Приштине. Они ништа не чине да се Приштина уподоби духу и циљевима преговарања" - рекао је Јовановић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је рекао да је изјава Куртија да ће Срби на Косову и Српска листа да "пате и плате" веома опасна и показује праву природу Куртијевог режима.

"Преговори су се водили у немогућим условима, јер Курти одбија да формира ЗСО. Борељ је то отворено и јасно рекао и то је ново да за разлику од ранијих случајева када су после преговора оптуживане обе стране, јуче смо први пут видели најотворенији став Европске уније, па и САД да је Курти одговоран за то што је пропао дијалог. Трудићемо се да мудрим потезима учинимо све да сачувамо мир, али и да оно што је договорено 2013. и 2015. мора бити спроведено" - рекао је Петковић.

Српска листа је упозорила да претња, коју јој је упутио Курти, не сме били олако схваћена и захтева јасну осуду међународних актера.

"Ако смо за две године Куртијевог режима имали упуцавање Срба, па чак и српске деце, пребијање, хапшење и затварање наших суграђана без икаквих доказа, отимање српске земље кроз лажну експропријацију, етнички мотивисане нападе на Србе и СПЦ широм Косова и Метохије, забрану лечења, вакцинисања, али и забрану одржавања српских избора, поставља се питање шта нам то Курти обећава речима да ћемо платити и патити, чиме планира да додатно угрози опстанак и останак српског народа и шта се може очекивати у наредном периоду" - речено је у Српској листи.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо