Ћирилица Latinica
29.09.2023.
Политика

Канцеларија за КиМ: "Специјалци" Приштине насилно упали у КБЦ, пацијенти узнемирени

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

„На Северу Косова и Метохије настављена је брутална и прекомерна демонстрација силе од стране Куртија и његових специјалаца који су до зуба наоружани насилно упали у Клиничко-болнички центар Косовска Митровица, али у још неколико приватних објеката на северу“, огласила се Канцеларија за КиМ након нове акције Косовске полиције. Осуда стиже и из Српске листе.

Из Канцеларије за КиМ поручују да су специјалне јединице „у налету терора“ поломиле врата на улазу у КБЦ, претресали поједине просторије и „до зуба наоружани марширали кроз ову централну српску здравствену установу на КиМ“, иако им је, како наводе, руководство пренело да нема потребе за демонстрацијом силе и да могу да погледају шта их занима.

Тврде да је у акцији учествовало око 15 оклопних возила специјалних јединица, а да су целу акцију са стране без реакције посматрали припадници ЕУЛЕX-а.

„Ова акција изазвала је додатни шок и страх како пацијената тако и запослених, а Куртијеви полицајци изабрали су за своју демонстрацију силе и патролирање оклопних возила намерно време када запослени одлазе на посао, а деца иду у школе и вртиће како би додатно унели немир у српску заједницу“, поручили су.

Додају и да се у посебно тешком стању шока налази 100 најтежих болесника са лнтерног одељења КБЦ који су „сведочили овој бруталној и ненајављеној акцији“, као и деца средње медицинске школе која у ово време долазе на праксу у болницу.

„Јасно је да Курти са својом полицијом користи догађаје од недеље из Бањске као изговор за наставак терора на северу КиМ, а ова акција изведена је с јасним циљем да на северу Косова и Метохије нема мира, нити да српска заједница може да живи нормално, лечи се без страха од упада наоружаних фаланги, води децу у вртиће и школе“, закључили су.

У међувремену се огласила и Српска листа, наводећи такође да су специјалне јединице „уз прекомерну силу и бруталност демолирали неке од просторија, онемогућили рад здравственим радницима и застрашивали пацијенте који су на стационарном лечењу у овој установи“.

И они наводе да је паралелно са овим упадом, „брутални упад“ извршен и у више приватних објеката на северу Косова и Метохије,

Податке о тим упадима и даље прикупљамо, поручују из ове странке.

Додају и да је приликом акције био блокиран и пут који води ка вртићу, односно предшколској установи “Даница Јарамаз” и основној школи “Свети Сава”.

„Наставници и васпитачи нису могли да дођу до својих радних места, деца су била престрављена, а забринути родитељи нису смели да децу одведу на боравак у вртић односно на наставу“, додају из ове странке.

И они у сличном тону као Канцеларија за КиМ, наводе да Куртијев режим „трагичне догађаје из Бањске сада користи да оправда сво антисрпско деловање на Косову и Метохији, као и да настави са даљим малтретирањем наших грађана“.

Такође су критиковали ЕУЛЕX, наводећи да су њихови службеници „све ове бруталне упаде пратили са удаљености од више десетина метара апсолутно незаинтересовани да спрече малтретирање српског народа или да се активно укључе и спрече противзаконито деловање Куртијевих слецијалаца“.

„Припадника КФОР-а није било на видику приликом овог нецивилизацијског понашања“, додају уједно из Српске листе.

Позвали су грађане да „у овим лудим временима сачувају присебност“:

„Да буду уз своју децу, у нади да ће једном и на овим просторима завладати мир, те да ће и Срби моћи да живе нормалним животом, да се лече без да их препадају до зуба наоружани специјалци, или да их исти не малтретирају на путу до вртића и школе“.

Одали су признање здравственим радницима, васпитачима и наставницима који су, како наводе, храбро стали у заштиту права својих пацијената, односно деце.

Припадници специјалних јединица Косовске полиције реализовали су овог јутра операцју, односно претрес на пет локалција на Северу Космета. Једна од ових локација је КБЦ Косовска Митровица где, према потврди из болнице, ништа није пронађено, а друга у улици, односно згради у којој се налази ресторан „Греy“, а одакле су полицијски службеници изнели више кеса.

Такође, претпоставка је да је полиција из подземне гараже ове зграде запленила више возила од којих су два са београдских регистраским ознака и један квад без таблица.

Према још увек непотврђеној информацији, полиција је ушла и у кућу у Звечану у власништву особе која се повезује са потпредседником Српске листе, иначе једним од тзв. вођа навијача. Такође према непотврђеним медијиским наводима, јутрос је извршен претрес виле Милана Радоичића на Газиводама, односно на територији општине Зубин Поток.

Како  је јутрос потврђено из Косовске полиције, ове операције, односно претреси вршили су се управо у вези са последњим дешавањима у селу Бањска.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо