Ћирилица Latinica
20.12.2023.
Политика

Конгресменка из САД: Обуставити Приштини помоћ

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Конгресменка из Њујорка Клаудија Тени  поднела је предлог закона којим би се обуставила сва помоћ Приштини све док не испуни своје обавезе које проистичу из Бриселског споразума из 2013. године, јављају агенције.

У предлогу под називом „Подршка Акту Бриселског споразума из 2013. године“, конгресменка констатује да Приштина није испунила многе од „својих кључних обавеза“, укључујући формирање Заједнице општина са српском већином, али и, како је навела – „уједињење полицијских снага“, не прецизирајући, међутум, на шта тачно мисли.

„Неуспех Косова да испуни овај споразум крши међународне норме и ствара тензије и нестабилност на Балкану“, поручила је Тени.

Констатује и да су Србима на Космету ускраћена једнака права, да се угњетавају и дискриминишу.

Због тога, она тражи да САД не шаље помоћ Приштини док не испуни своје обавезе.

“Док смо сведоци текућег угњетавања и дискриминације косовских Срба, императив је да Сједињене Америчке Државе заузму став за демократију, мир и стабилност у региону. Представила сам подршку Бриселском споразуму из 2013. године како бих осигурала да САД нец́е слати помоц́ Косову док се не испуне кључне одредбе споразума”.

Њеним предлогом закона би се забранила свака даља помоћ САД-а Приштини, док се не спроведу одређени услови наведени у Бриселском споразуму из 2013. године.

Они се, каже Тени, залажу протви сваке акције која подрива права и благостање Срба на Косову.

„Подржавање Акта Бриселског споразума из 2013. године шаље јасну поруку да наша помоћ треба да буде у складу са принципима споразума из 2013. године и чврсто се залажемо против акција које подривају права и благостање косовских Срба. Овај закон одражава нашу посвећеност неговању мира и позивању премијера Аљбина Куртија и Владе Косова на одговорност“, закључила је конгресменка Тени.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо