Ћирилица Latinica
14.09.2023.
Политика

Курти брутално прети: Срби ће да пате и да плате

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Премијер самопролашеног "Косова" Аљбин Курти рекао је да је само он данас у Бриселу изнео неки предлог, и то о начину примене Охридског споразума.

"Враћени смо у ситуацију од априла 2013. Али сад ту нису Кетрин Ештон и Хашим Тачи. Постоји 39 споразума који морају да се имплементирају. Ја не могу да прихватим да се о Заједници општина са српском већином договара пре путоказа о спровођењу Охридског споразума", рекао је Курти.

Он је рекао да "не бежи" од Бриселског споразума.

"Али не може Заједница општина са српском већином да буде пре осталих споразума и предуслов за имплементацију Охридског споразума", каже Курти.

Он је опет поновио да је спреман да лично напише нацрт статута ЗСО и позвао се на одлуку тзв. Уставног суда Косова и писмо Фредерике Могерини, о томе да "ЗСО не може да буде трећи ниво власти на Косову".

Курти је рекао и да неће тражити од самозваних градоначелника на северу покрајине да поднесу оставке, иако им је легитимитет слаб.

"Ми не можемо да натерамо градоначелнике да поднесу оставке. Легитимитет им је слаб, али ови други немају никакав. Не могу они који су изашли из институција сад да нам говоре о томе. Оставка је морални, индивидуални чин. То је диктаторски менталитет да некога терате на оставку. На Косову то не може, ако може у Србији. Људи из Српске листе ће да пате и плате за грешку коју су направили. Срби који су се интегрисали живе добро. Они који нису живе лоше", поручио је Курти.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо