Ћирилица Latinica
26.10.2023.
Политика

Курти очајан објашњава својима: Вучић одбио да потпише споразум

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Приштина је прихватила Бриселски основни споразум од 27. фебруара 2023. године и Охридски имплементациони анекс од 18. марта 2023, саопштено је вечерас из кабинета лажног косовског премијера Аљбина Куртија након састанка одржаног данас у Бриселу, уз навођење да се споразум мора спровести у целини, без услова и одлагања те да спровођење гарантује само потпис, који је одбио председник Србије Александар Вучић.

Курти је истакао да му је, након "агресорског напада 24. септембра у Звечану", приоритет безбедност на Косову, а посебно безбедност границе са Србијом, јер су на другој страни биле паравојске које су вршиле терористичке и криминалне нападе, убијања и рањавали полицајаце Косова, наводи се.

Истиче се да је Курти затражио да се Србији уведу санкције и казне како се то више никада не би поновило.

"Истраге за паравојну и терористичку групу коју спонзорише Србија морају тачно да утврде ко је шта урадио и како је извршио овај акт агресије, а око кривца више нема дилеме ни међу међународним факторима", саопштено је из кабинета шефа албанских екстремиста.

Додаје се да је Курти истакао "да је Косово шампион у владавини права на Западном Балкану, а да би терористичка паравојна група Милана Радоичића и осталих одговорних требало да буде изручена Приштини.

Како се наводи, на Косову би им било фер и поштено суђење што гарантује, како истичу, то што Еулекс на Косову надгледа сва суђења.

Курти је подсетио да је био спреман да потпише у Бриселу 27. фебруара 2023. и у Охриду 18. марта 2023, као и да је вечерас био спреман да потпише.

"И поред те великодушне понуде премијера Куртија, председник Србије Александар Вучић је одбио да потпише споразум са Косовом и затражио да се прихвати пропратно писмо које практично поништава три принципа Основног споразума, Анекса о примени као и нацрта који су пет емисара предложили 21.10.2023.", истиче се.

Додаје се и да је Курти указао да Косово заслужује статус земље кандидата за ЕУ, односно признање од пет држава Европске уније које то још нису учиниле.

На крају састанка, како наводе, Курти је рекао да "прихватање значи потпис, а да само потпис значи прихватање и гарантује спровођење".

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо