Ћирилица Latinica
27.11.2023.
Политика

Мустафи прихватљивије санкције него ЗСО

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Бивши тзв. косовски премијер Иса Мустафа изјавио је да је за Приштину у овом тренутку боље да прихвати да се продуже санкције међународне заједнице, него да дозволи да се формира Заједница српских општина на основу Бриселског споразума, из фебруара, и Анекса из Охрида.
Мустафа је навео да је споран члан 7. тих споразума јер налаже да Срби у оквиру ЗСО добију овлашћења у одређеним областима ван контроле централних власти, што је, како оцењује, веома осетљиво.

"Тачком 7. споразума ушли смо у процес аутономије за Србе на Косову. Не само да личи, већ је по садржају то аутономија Срба. То Устав Косова није предвидео и касније би било веома тешко контролисати ту Заједницу. Према том споразуму, Срби имају право да управљају одређеним областима ван утицаја централне власти и да буду странке против власти. Ово је прилично осетљиво", рекао је Мустафа за Телевизију Сири.

Мустафа сматра да Косово не треба да прихвати ни један споразум који се позива на Резолуцију 12 44, којом се, како истиче, не признаје независност.

"За мене су боље санкције. Боље него прихватити документ који има границе аутономије или придруживања, документ који се позива на Резолуцију 12 44, резолуцију која не признаје независност Косова, признаје присуство међународне заједнице на Косову, али не и независност Косова, документ који захтева да се контексти између Косова и Заједнице могу решавати посебном арбитражом", навео је Мустафа за Телевизију Сири.

Упозорава да би Косово у случају формирања ЗСО добило нови протекторат.

"Не међународни протекторат према Косову, већ протекторат Заједнице унутар Косова. Уколико постоје проблеми који не могу бити решени између Заједнице и владе Косова, онда се иде на арбитражу. Избор три члана арбитраже значи да се то ради са два представника заједница, а трећи долази уз договор. Ако се не постигне договор онда долази из ЕУ и на овај начин ЕУ врши неку врсту протектората над том Заједницом што би било веома опасно за нас јер ћемо уместо Уставног суда имати друго тело које дели правду и влада на Косову", рекао је Мустафа.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо