Ћирилица Latinica
01.11.2023.
Политика

Председник Србије: Не постоји могућност да признамо независност нашој покрајини

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Председник Србије Александар Вучић састао се јуче у Палати Србија са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен са којег јој је јасно поручио – никад неће признати независно Косово.

„За нас признање независности Косова није питање, то сам рекао бећ безброј пута до сада. Ми знамо шта су обавезе из дијалога и те своје обавезе смо спремни да испунимо“, јасан је Вучић.

Истакао је да мора да укаже на једну ствар, за коју сигурно није крива Урсула фон дер Лајен.

„То је чињеница да је 11 година Приштина имала само једну обавезу – да успостави Заједницу српских општина, и није је успоставила. Имали смо све папире које је само требало поштовати, и принципе усвојене, 4 документа која се односе на Заједницу српских општина, ниједан није примијењен. Од та 4 документа, најзначајнији су принципи, 21 и 22 принципа, који су потписани 2015. године. Потписали смо их Иса Мустафа и ја. Добар дио њих стоји у предложеном статуту. Ја не могу да говорим о детаљима с обзиром да је договорено са Петорком да не излазимо о детаљима документа. Ја нисам од оних који ће да крше договоре. Рекао сам за тај документ да је добра основа за разговоре и ми смо спремни даље да наставимо разговоре по том питању. Ја нисам помињао приштинску страну, нити је то мој начин пребацивања одговорности, готово икада“, навео је председник Србије.

 „Плашим се да нећемо видети ЗСО скоро, јер ја знам добро све балканске трикове, одавно сам научио да их препознам, знам ко шта ради и плашим се само да ћемо по том питању бити у тежој позицији. Да ли ће сви у Европи то моћи да виде, ја верујем да добар дио људи то види“, рекао је Вучић.

За све њих је суштина да Србија начини више уступака, јер они на другачији начин гледају оно што је Србија прошла деведесетих, 2004…

„Ништа неочекивано, него се ми сваки пут као изненадимо одакле ти и такви ставови. То су њихови ставови“, истакао је Вучић.

Како каже, то су много блажи ставови од онога што он чује на састанцима.

„Понекад није лоше да ви то чујете, да видите како то изгледа. Нема ту лаких и много лијепих ствари за нас, али морамо да кажемо наш став и да гурамо даље – земља мора да се развија, истовремено чувајући наше националне, државне и виталне интересе“, навео је предсједник.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо