Ћирилица Latinica
27.11.2023.
Политика

Рама: Приштина да прихвати Нацрт статута ЗСО

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Премијер Албаније Еди Рама изразио је, у интервјуу за "Насловну страну", Атланског савета у Вашингтону, очекивање да ће власти у Приштини прихватити нацрт статута Заједнице српских општина који је предложио Брисел, а да је нормализација односа између Србије и Косова једини начин да се дође до коначног мира.

„Морамо да удвостручимо, утростучимо напоре да се сачува мир на простору Западног Балкана јер трагични догађаји од пре неколико месеци су били сасвим јасан знак и алармантно упозорење како нерешено питање може да се претвори у изазов у региону", рекао је Рама и додао да ће трајни мир бити успостављен тек када Србија призна независност Косова.

Он је изразио задовољство што су косовске власти прихватиле предложени нацрт Заједнице српских општина.

„Уколико власти Косова наставе са оним што су прихватили у Бриселу, тада ће напредак бити огроман, огроман за стабилност целог региона. Курти и влада Косова су показали важну вољу да крену напред и да почну да траже решења, а не да проналазе алибије, да се не загледају у прошлост, већ у будућност", истакао је Рама.

На питање да ли је видео нацрт ЗСО о коме се последњих недеља спекулише, премијер Албаније каже да не зна шта садржи тај документ, али да је задовољан зато што му је речено да су у нацрт уврштени и неки његови предлози.

Премијер Албаније је рекао да је Западни Балкан данас потпуно другачији у односу на пре деценију или две, а да су томе допринели сами народи.

"И даље имамо проблеме које морамо да решавамо, и даље имамо 'слонове у кући', али наша регија данас је, у поређењу од пре 10 или 20 година - никада боља", навео је Рама и додао да су томе допринеле бројне инцијативе, од Берлинског процеса, преко Отвореног Балкана, преноси Косово онлајн.

Кометаришући иницијативу ЕУ "План раста" за Западни Балкан, Рама је рекао да је то још један доказ због чега не треба одустати од визије учлањења у ЕУ, а да је на земљама Западног Балкана да потраже нове иницијативе и нове развојне планове који ће донети више енергије региону.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо