Ћирилица Latinica
24.10.2023.
Политика

Русија поновила свој став: Решење за КиМ тражити само у оквиру Резолуције 1244

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Представник Русије у Савету безбедности Уједињених нација Василиј Небензја током седнице на којој је разматран шестомесечни извештај генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша о ситуацији на Косову и Метохији, бранио је позицију Београда и затражио формирање Заједнице српских општина.

Небензја је рекао да је изненађен инсистирањем и покушајима председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи да „убаци” Русију у оно што се догађа на КиМ.

„Ваши покушаји да представите Косово као демократију могу само да наиђу на саркастичан одговор”, поручио је руски амбасадор.

Ситуација на Космету погоршана
Он је оценио да се ситуација на КиМ значајно погоршала у последњих пола године због, како је навео, покушаја приштинских власти да ставе под контролу север покрајине насељен Србима, нарочито после локалних избора у четири општине на северу КиМ које су Срби бојкотовали.

Реалност на северу КиМ је суморна, сматра Небензја и указује да скоро свакодневно Србе застрашују или хапсе или се врше напади на њихову имовину.

Црноморска флота уништила три украјинска беспилотна чамца код…
Истакао је и да се изводе етнички мотивисани напади на Србе.

Небензја је рекао и да спор око манастира Високи Дечани мора да буде решен.

Он је упозорио да је север КиМ под блокадом због забране увоза робе из централне Србије, да нема лекова, кисеоника у болници на северу Косовске Митровице, као и других потрепштина.

Догађај у Бањској
Небензја је, поводом инцидента у Бањској 24. септембра, рекао да Русија има много питања о томе шта се тачно десило и како су међународни представници реаговали.

Запад није чекао резултате истраге, већ је догађај назвао актом тероризма, констатовао је он.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо