Ћирилица Latinica
18.09.2023.
Политика

Самозвани премијер из Приштине глуми лудило: "Лајчак и Вучић сарађују у корист Срба"

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

„Народ Косова није исто што и држава. Српско становништво у северном делу Косова није исто што и Српска листа. Када кажем нешто о Српској листи као огранку Српске напредне странке (СНС) на Косову, они не би требало да се крију иза српског народа и кажу: Курти је рекао ово о Србима. Не, рекао сам о Српској листи. Њени представници су, сада већ историјски гледано, представљали своје интересе, а не вољу српских грађана“, казао је данас самозвани приштински премијер Аљбин Курти.

...

На конференцији за медије, заједно са својим првим замеником Бесником Бисљимијем, са којим је последњег четвртка боравио у Бриселу – Курти је направио осврт на разговоре у склопу наставка дијалога.

Ипак, његово обраћање медијима обележио је низ критика на рачун европског изасланика за овај дијалог, Мирослава Лајчака, на ког се чак преко писма жалио Вашингтону, Берлину, Паризу и Риму.

Према његовим речима, на састанку 14. септембра у Бриселу дошло је до координације и синхронизације ставова високог представника за спољну политику Европске уније Џозепа Бореља, посредника за дијалог Мирослава Лајчака и председника Србије Александра Вучића.

На првом састанку, како је данас казао косовски премијер, није постигнут никакав па ни минимални договор, јер је „став господина Бореља и господина Лајчака био да редослед имплементације споразума треба да се уради на тај начин да би то било прихватљиво за Србију, која је желела Асоцијацију као приоритет и уклањање чланова узајамног признавања“.

Потом је, како каже, на трилатералном састанку „био изложен сценарију који је Лајчак давно осмислио“.

Након што је, како је додао, предложио план редоследа који је израдило Косово – председник Србије и Мирослав Лајчак реаговали су са истим мишљењем и са истим координисаним одбијањем. Обојица су рекли да је овај план веома нереалан.

Исто тако, тврди да су у свеобухватни план ушли и предлози председника Александра Вучића, а сматра и да су у Лајчаковом кабинету створене „информативне глупости“.

„Нисам ништа измислио нити додао плану. Након што су ме Вучић и Лајчак синхронизовано одбили, поставио сам основно питање: Пошто одбијате мој предлог, реците ми да ли је Србија икада дала било какав предлог плана редоследа. Лајчак је рекао да, са пуним уверењем, да је рекла и Србија. Тражио сам од њих неки документ, али ми га нису дали. После много инсистирања, донео ми је документ за који ми је рекао да је предлог Србије за план редоследа. По завршетку састанака и након мог појављивања у медијима, медијатор ми је издао документ са редоследом за који је рекао да је Вучић прихватио, а Курти одбио. Оваква информација је неистинита… Такав Лајчаков документ је 19. јула одбацио премијер Бисљими. Чему ова бесмислена информација из Лајчакове канцеларије“.

Због свега тога, сматра да Србија и европски изасланици имају „јасан став против Косова уопште“, а посебно против Основног споразума.

„Отишли су предалеко, или ће у потпуности да спроведу Основни споразум, или не могу да спроводе само оно што Србија жели. Ова логика је мртва и неће ићи даље“, изјавио је Курти, преноси приштинска "Коха".

На Лајчака се, преко писма упућеног Паризу, Риму, Вашингтону и Берлину пожалио одмах дан након разговора у Бриселу уз наводе да „имамо посла са изаслаником који је искривио процес“.

„Прво сам сутрадан, 15. септембра, послао писмо са образложењем у Париз, Берлин, Рим и Вашингтон. Париз и Берлин су потврдили да су их прихватили. Зато сам послао писмо канцелару Шолцу, председнику Макрону, премијерки Мелони и секретару Блинкену. Овде имамо посла са изаслаником који је искривио процес, не фокусирајући се на потпуну примену Основног споразума, већ дозвољавајући да се кола ставе испред коња“, каже Курти преноси "Коха".

Легални предуслов за имплементацију Основног споразума је дефакто признање, а не ЗСО; Не може кафа без шоље

Подсећа данас и да је на састанак у Брисел 14. септембра отишао са конкретним предлогом, који је „заснован на принципу инклузивности, што значи да сваки члан треба да буде уврштен у план имплементације редоследа“.

„У анексу је у три конкретне клаузуле одређено да сваки члан основног споразума мора применити и да стране не смеју да изразе опструкције ни у једном члану. На првом билатералном састанку са Борељом и Лајчаком од мене је затражено да одмах пређем на процес преговора о статуту дефинисаном чланом 7. основног споразума у вези са чланом 10. Јасно сам им дао до знања да не можемо да предузмемо такав корак без потпуног усаглашавања плана имплементације по редоследу. Тим пре што Вучић већ неко време изјављује да није прихватио споразум са Косовом и да ће га спроводити само у складу са црвеним линијама Србије“.

Понавља и данас да Заједница српских општина не може да буде предуслов за имплементацију Основног споразума јер се, како је казао – не налази у његовој преамбули или члану 1 или 2.

Оно што је „легални предуслов“ за имплементацију Основног споразума, сматра он, је „де факто признање Косова од стране Србије“.

„Члан 10 Основног споразума између Косова и Србије предвиђа нормализацију односа путем де факто међусобног признавања, али и подразумева да сви споразуми из прошлости морају да се имплементирају. Имамо укупно 39 споразума, два се односе на Заједницу општина, то је члан 10. Ја не могу да негирам да су моји претходници направили такве споразуме, али истовремено, не могу да дозволим да креирање такве Заједнице буде предуслов за имплеметацију Основног споразума. То није у преамубили, нити у члану 1 или 2, већ члан 10. Пре тога имамо веома важан члан 7 који се односи на српску заједницу на Косову“, каже Курти.

Поручује да ће, уколико се Вучић слаже са три стуба која је изнео – тек онда написати нацрт сатута.

„Ми не можемо да пишемо текст и сложимо се, уколико најпре немамо договор о принципима. Најпре је потребан дух текста, а потом слово. Приступ где ми треба да пишемо разне нацрте, па да видимо шта ће бити на крају, неће бити успешан. Прво морамо да се договорамо о принципима, а затим о садржају. Ја сам гласно и јасно рекао, не могу да вам дам кафу без шоље, де факто признање прво. Јер, који је легални прави извор те ЗСО, да ли је Устав Косова или Устав Коштунице?“.

Уколико, додао је, Вучић хоће да ЗСО има као извор Устав Србије, онда – није ни морао да долази у Брисел како би с њим преговарао.

„Преговори са мном имају смисао јер је легални извор те Заједнице Устав Косова, али то није било прихваћено. Ми смо дискутовали о Заједници, нисмо преговарали о нацрту статута јер они не желе да разговарају о духу и карактеру. С друге стране, ако желе извршну власт за ту Заједницу општина, коме би требало да их она одузме, од моје владе? Од Ахтисаријевих општина? То одмах иде насупрот Уставу Косова, нема вакуума у Републици. Ако хоћеш извршну власт, мораш негде да је узмеш, њу на Косову има моја Влада, општине и КФОР“, истакао је.

И данас је позвао на поштовање своја три ступа:

„Први је Устав и уставност Републике Косова и одлука Уставног суда од децембра 2015. године, други је писмо Федерике Могерини послато мом претходнику Иси Мустафи да Заједница општина неће имати извршне власти, нити ће представљати трећи слој власти на Косову и наредни стуб је став владе САД и Стејт Департмента путем писма Дерека Шолеа и Габријела Ескобара који говоре о координацији општина са српском већином“.

Срби нису исто што и Српска листа

Истиче да он никада не поистовећује „народ са државом, нити становништво са политичком странком“, па тако и „Срби нису исто што и Српска листа“.

„Народ Косова није исто што и држава. Српско становништво у северном делу Косова није исто што и Српска листа. Када кажем нешто о Српској листи као огранку Српске напредне странке (СНС) на Косову, они не би требало да се сакрију иза српског народа и кажу: Курти је рекао ово о Србима. Не, рекао сам о Српској листи. Њени представници су, сада већ историјски гледано, представљали своје интересе, а не вољу српских грађана“.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо