Ћирилица Latinica
18.09.2023.
Политика

СНВ тражи благослов владике Теодосија за Сабор Срба КиМ у Грачаници

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Организациони одбор Сабора Српског националног већа Косова и Метохије (СНВ КиМ) јуче је упутио молбу владики Теодосију да благослови одржавање Сабора у порти манастира Грачаница и дозволи да организатори у ту сврху поставе шаторе.

СНВ тражи од епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Теодосија благослов да у порти манастира Грачаница постави шаторе и опреми их за одржавање Сабора Срба са Косова и Метохије који организује Српско национално веће Косова и Метохије, а коме, према наводима организатора, треба да присуствује 400 званица.

Из СНВ-а подсећају „да је пре 30 година“ Милошевићева власт „забранила све сале на Косову и Метохији да се одржи Национално саветовање које је организовао Српски покрет отпора“.

„Тада је благопочивши владика Артемије дао благослов да се поставе шатори у порти Манастира Грачаница. Саветовање је одржано 20. маја 1995. године, (под шаторима крај манастира), а скуп су благословили и на њему говорили благопочивши митрополит Амфилохије и владика Атанасије, сматрајући да не учествују у раду политичког скупа, већ у борби српског народа за опстанак, где је Црква кроз историју имала своју важну улогу“, саопштено је из СНВ-а.

Организатори предлажу да скуп буде одржан у октобру ове године: 14, 15, 21, 22, 28 или 29. октобра ове године, у времену од 11.00 до 16.00 часова.

Из СНВ-а поручују да очекују да ће владика позитивно одговорити „имајући у обзир да и Ви, као наш владика и као део овог народа, осећате и живите нашу заједничку трагедију“, позивају га да „благослови овај историјски скуп“ и „узме учешће у његовом раду“.

Организациони одбор Сабора СНВ КиМ очекује одговор „најдаље до 22. септембра“ и саопштава да ће у случају његовог изостанка сматрати да је њихов захтев одбијен.

Из СНВ-а су подестили да је за 26. август ове године скуп био заказан, али да није могао бити одржан због, како наводе, наводних „неспоразума“ и „заузетости“ Дома културе у Грачаници.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо