Ћирилица Latinica
06.04.2022.
Регион

Све очи упрте у Улцињ: Еј да те питам, да ли је то Дритан...

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

О будућој власти у Улцињу данас ће одлучити поновљено гласање на једном изборном мјесту, али више од тога новопројављена афера „Снимак“ чији је један од наводних актера Дритан Абазовић.

Јуче су се овом афером, бавили Специјално државно тужилаштво (СДТ), Општинско државно тужилаштво (ОДТ), политичке партије, невладине организације, медији, друштвене мреже, Одбор за безбједност који ће, између осталог, тражити од челника МУП-а и полиције и Главног специјалног тужиоца (ГСТ) да се изјасне о  аутентичности снимка.

На снимку, у присуству Дритана Абазовића чији се глас чује „на почетку“, носилац листе „За нови почетак“ Омер Бајрактари (УРА), предсједник Демократске партије Фатмир Ђека, комунални инспектор у Улцињу Амир Мехмети, са једном непознатом особом уговорају куповину гласова, обећавајући 50 евра НН трговцу гласова за сваки глас и „да му ништа неће фалити“ уколико обезбиједи трговину.

Барјактари и Ђека су јуче дали изјаву  Основном државном тужилаштву у Улцињу и оцијенили да се ради о подметачини политичке конкуренције, уочи поновљеног гласања. Утврђен је идентитет особе која је снимила наводни разговор, саслушана је у ОДТ-У и одузет је телефон ради вјештачења које би требало да покаже да ли је снимак  аутентичан или монтиран. Саслушању ће се накнадно одазвати и Дритан Абазовић, који је јуче био „службено заузет“. Он је синоћ на свом твитер налогу поздравио активности ОДТ-а и СДТ-а и најавио подизање кривичне пријаве против НН лица које је, како каже, „монтирало мој глас на аудио снимку“. „Завршено је са временом када се изборна воља грађана одређивала ковертама или финансирањем из иностранства“, саопштио је  Абазовић.

Данас одлука о пресудном мандату
Снимак се „темпирано“ појавио уочи понављања гласања на бирачком мјесту број 5, услед изборних неправилности приликом гласања прије 10 дана. На том бирачком мјесту је уписано 772 бирача, а резултати поновљеног гласања ће опредијелити ко ће имати 17 мандата (од укупно 33) и обављати власт у општини у наредне четири године.

Коалицији „За нови почетак“ коју чине ГП УРА, СД, СДП,  Албанска алтернатива и Демократска партија Фатмира Ђеке, недостаје само неколико десетина гласова за 15-ти мандат, које би могли добити данас на поновљеном гласању, што би им уз два одборника Демократа гарантовало власт у општини.

Уколико не успију у томе, будућа власт је већ договорена и обављаће је  ДПС-БС (6 мандата),  ДУА-ДСЦГ (6 одборника) и Форца (5 мандата).

Гласање ће се извјесно обавити без епилога текуће истраге, па све и да се докаже да је у питању намјештаљка „продуцент“ је постигао жељени ефекат. Подметачина или не, „За нови почетак“ је од противника добила „шах“ са изгледом да буде и матирана.

Дританова кривица је јасна                   
Афера „снимак“,  није прва која се под тим називом појавила у јавности. Као у шпанској серији, у којој се и продукција заброји, мало ко може са сигурношћу да утврди колико их је под тим именом објелодањено током владавине режима Мила Ђукановића. Разни Јелићи, Роћени, Лазовићи, Стијеповићи… сви припадници Ђукановићеве организације, разоткривали су преварне механизме којима се ДПС одржавао на власти три деценије и за то нису одговарали никоме.

Умјесто да, са другим чиниоцима прве (какве-такве) демократске власти послије Другог свјетског рата, учини све да дође до праведне казне за оне који су Црној Гори нанијели далекосежну и неповратну штету, а грађане довели до ивице биједе, Абазовић их је изабрао за сараднике и добио кључну подршку да сруши владу чији је био потпредсједник.

Без обзира шта ће показати истрага у случају наводне политичке корупције, Абазовић је крив што није процесуирао криминал кроз бројне доказане криминалне радње у које спада и више истоимених афера, која се од јуче лијепи и за његово име. Обављајући дужност координатора безбједносних служби и кадрирајући у полицији, имао је моћ, утицај, могућност, одговорност и обавезу  да то учини, већу од било кога другог.

То је и обећао црногорским грађанима, славодобитно изјављујући 30. августа 2020: „Мафија више неће владати“. На кога је мислио није тајна, али му је шеф те „мафије“ недавно помогао да сруши владу и дао мандат да састави нову.

Комично је што су га јуче највише засипали кривицом за „снимак“ они који су учесници небројаних „снимака“.  Трагично је што то не чине из затвора.

Било како било, Дританове муке се умножавају, премијерска фотеља је све даље, а „мандатар није титула“, како јуче рече његов савезник-противник Рашко Коњевић.

Горан Ћетковић

www.zurnal.me  

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Највише коментара
Издвајамо